Ново и продължително земетресение разлюля Токио

Той отхвърли възможността да е взрив и добави, че е възможно част от реакторния контейнер да е била повредена, което е и причината за изпускане на парата.

По думите на Едано, нивото на радиация се е повишило, но след това бързо е спаднало. Вдигането на радиационните нива обаче е накарало работниците да напуснат за около час централата. Юкио Едано обясни, че са предприети усилия за охлаждане на пети и шести реактор, а за четвърти блок се подготвя заливането му с вода и при него няма да се стигне до критична ситуация. Генералният секретар на японския кабинет заяви още, че Токио е готово да поиска помощ от американските военни за предотвратяване на катастрофата в централата.
Двадесет страни от Европейския съюз досега са предложили помощта си на японската страна, съобщи президентът на Еврозъюза Херман ван Ромпой. По думите му, първите мерки включват изпращането на полеви болници, инсталации за пречистване на вода и спасителни екипи.
По най-нови официални данни, 3300 са загиналите при катастрофалния трус с магнитуд 9 в Япония. Две хиляди са ранените, а 7500 са изчезнали. Повредени от бедствието са 76 хиляди къщи, а над 6300 са напълно унищожени.
Поредно земетресение с магнитуд 6 разлюля сградите в Токио, съобщи Японската метеорологична агенция. Епицентърът на труса е в Тихия океан до бреговете на префектура Чиба.
Преди Токио, земетресения през последните часове бяха регистрирани земетресения и на други места в Япония. В префектура Шидзуока, югозападно от Токио, са ранени около 30 души. Движението по скоростните автомагистрали, свързващи столицата с град Нагоя, бе спряно, също заради мощен трус.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *