Ново намаление на цените в Унгария

Два месеца преди парламентарните избори унгарският парламент днес одобри трета вълна на понижение на цените на енергията, за което настоя премиерът консерватор Виктор Орбан, превърнал този въпрос в централна тема на кампанията си, предаде Франс прес.
Цената на газа ще бъде понижена от 1 април с 6,5 на сто, цената на електричеството ще спадне с 5,7 на сто от 1 септември, а на централното отопление – с 3,3 на сто от 1 октомври, според закона, одобрен от парламента. Консервативната партия ФИДЕС на Орбан има мнозинство от две трети в парламента.
През 2013 година правителството вече наложи на разпределителните дружества първото понижение на цените на енергията от 10 на сто от 1 януари. Последва второ намаление от 10 на сто, което влезе в сила от 1 ноември.
В реч в парламента в понеделник Орбан заяви, че 2014-а ще бъде година на „битката за намаляване на цените“ на отоплението и електричеството.
Орбан обеща да защитава тези понижения и унгарските семейства от „нападките, идващи от многонационалните от Брюксел, от банките и бюрократите“, споменавайки за заплаха от процедура за нарушаване на правилата от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *