Ново повишение на петролните цени в началото на седмицата

Цените на„черното злато“ продължават да нарастват и през новата седмица, достигайки най-високи нива от началото на януари, тъй като инвеститорите продължават да покриват техни къси позиции с оглед на сигналите за затягане на предлагането на петролните пазари на фона на подобрени перспективи за нарастване на потреблението.

Петролните цени нарастват стабилно през последните седмици, поскъпвайки с над 30% от техните многогодишни дъна, достигнати в края на януари, благодарение на сигналите за замразяване на добивните нива. На този етап поне четири основни производителки, в т.ч. Русия и Саудитска Арабия, но не и Иран, поеха ангажимент да ограничат бъдещия добив на януарските нива.

Мнозина анализатори отбелязват, че докато подобно решение няма да е достатъчно, за да се реши проблема със свръхпредлагането, това все пак е стъпка в правилната посока и вероятно ще отвори врата за бъдещи нови отстъпки. Според петролния министър на Нигерия, официалните представители на страните-производителки ще се срещнат 20 март в Москва, за да обсъдят подробностите относно този пакт.

Друг позитивен фактор за текущия възходящи ценови тренд са поредни данни, показващи намаляване на петролните сондажи в САЩ през последната седмица до 392 броя – най-малък брой от 2009 г. насам. В същото време общият брой на петролните и на сондажите за природен газ падна с 13 до 489 – точно над рекордното дъно от 488 сондажа от 1999 г., показват данни на компанията Baker Hughes.

От друга страна има известно подобрение и на перспективите за глобалното потребление на„черното злато“. Повод за това даде оповестен в петък силен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ, според който през февруари бяха разкрити 242 хиляди нови неселскостопански работни места след възходяща ревизия с 30 хиляди на данните за предходните два месеца и при запазване на нивото на безработица в януарското 8-годишно дъно от 4,9 процентни пункта.

През уикенда китайският премиер Ли Къцян пък представи пред стартиралия конгрес на управляващата партия в страната петгодишен икономически план, според който осредненият растеж на втората по сила световна икономика ще бъде около 6,5% до 2020 година. В същото време Китайската агенция за икономическо планиране изключи каквато и да е вероятност за т.нар.„твърдо“ приземяване на икономиката и отхвърли обвиненията, че по-бавният растеж на Китай е повлиял негативно на глобалната икономика.

Всичко това допринася за продължаващия и днес отскок на цените на„черното злато“, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април нарастват с 1,81% към 36,57 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент – с 1,58% към 39,41 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *