Ново явление на българския пазар на имоти – Коледни промоции

Участниците на пазара на имоти в цял свят пробват различни механизми за задвижване на търсенето. За да привлекат купувачи индийски строители предлагат злато и схеми от типа „Купи едно, вземи едно безплатно“, а техни американски колеги наддават за клиенти, предлагайки различни бонуси като екзотични екскурзии и луксозни автомобили.

Тази практика навлиза и при нас, но под името „коледна промоция“. Не са редки случаите, в които продавачи предлагат различни бонуси като допълнение към покупката на имот. Гамата на предложенията е широка, като най-популярни са отстъпка от цената при сключване на сделка преди Коледа или до края на годината, промоционално пълно обзавеждане на апартамент, паркоместа, коли и телевизори.

Наименованието „коледни промоции“ навежда на въпроса дали това явление, характерно за пазара на стоки, не е обичайно и за пазара на имоти. Оказва се, че не е, тъй като предишни години не е имало подобни оферти, показва анкета на Investor.bg сред някои от специалистите в тази област.

Бумът на специалните оферти е обусловен от кризата, смята Кристина Петкова от агенцията за имоти Top Line Properties. По думите й незначителният им ефект се дължи на това, че българите винаги са скептични и подхождат с подозрение към такива предложения заради страха да не станат жертва на измама.

Чужденците обаче са много по-възприемчиви към тези оферти и много по-често се оказват привлечени от тях, каза Петкова. Така например строителна компания предлага оферти за апартаменти с отстъпка 10% от цената при покупка до Коледа, бонус кухня при покупка на двустаен апартамент, а при закупуване на тристайно жилище промоционално се предлага пълно обзавеждане и кухня. Има и единични оферти за покупка на имоти с подарък автомобил.

По наблюдения на Адрес празничните промоции, които се предлагат от някои строителни компании, са с отстъпки от цената на имота от порядъка на 10-15% или бонус паркомясто при покупка на голям апаратамент. Съществуват и оферти за договаряне на подарък телевизор.

По думите на регионалния директор на Re/max Илиян Николов тези оферти са безсмислени и показват пълното неразбиране на пазара и затова в тяхната компания няма подобни предложения.

„Пазарът категорично не се влияе от промоции. Проблемът е в участниците, които са решили да не купуват, защото нямат предвидими доходи,“ заяви Николов.

Той отбеляза, че наводнение от коледни промоции се наблюдава и при търговията с автомобили и в хотелската индустрия, където това също е безпрецедентно.

Този тип маркетинг е един от етапите на антикризисна борба. Следващата стъпка според Николов може да е конкуренция по качество на материалите, от които се строят имотите, и енергийна ефективност на сградите.

Решението на хората да не купуват определя и друго интересно явление – доминацията на пазара на наемите над този на продажбите. Николов очаква това да продължи още два-три месеца. Потенциалните купувачи все по-често влизат в ролята на наематели в изчакване на проясняване на посоката на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *