Нов български феномен – млади богаташи!

 
 

Легендата Бил Гейтс спорил като студент с професора си в Харвард, че на 30 години ще стане милионер. Той изпълнил амбицията си, само че на тази възраст станал… милиардер! А може ли днес на 25 години да станеш милионер – легален, за една година, като физическо лице? Може! Кризата роди нов феномен в България – 25-30 годишни богаташи. Тези хора не са известни в обществото, нито пък от каква точно дейност са придобити парите им, но са регистрирали официални доходи пред данъчните в размер на над един милион лева извън работната заплата. По данни на Националната агенция за приходите /НАП/ петима българи са обявили над десет млн. лв. официални доходи само за една година в данъчните си декларации, подадени през 2009 г. Първите трима в списъка имат общ доход от над 48 млн. лв. „Палмата на първенството” държи българин, спечелил легално за една година близо 17 млн. лв. И тук става дума за физически лица, а не за фирми. Сред новите богаташи има банкови експерти, консултанти, шоупродуценти, рентиери, хора с доста високи хонорари по договори за управление или контрол на различни търговски дружества.
„Няма да отрека, че има и случаи, които звучат странно и водят до известен размисъл – коментира за Радио България Росен Бъчваров, директор „Комуникации” в НАП. – Защото човек на 25 или 26 години, който консултира голяма компания срещу хонорар от милион и половина лв., а консултантският договор е свързан с разработването на концепция от 20-30 страници, изглежда странно. Но това е „странно” за институции, занимаващи се с пране на пари или различни други престъпления. Защото пред НАП е деклариран официален доход и за него са платени данъци. Така че, медалът има две страни – несъмнено има млади и богати почтени хора, но има и такива, за които съществуват известни подозрения.”
Друг български феномен е вземането на фиктивни заеми. Така бизнесмен от малък град заявил пред данъчните, че си е купил „Бентли” със заеми от 42 души! По данни на НАП фиктивно раздадените заеми за последните две години са над 1 млрд. лв. За да се ликвидира този български феномен, законодателството в България бе променено и всеки гражданин вече е длъжен да декларира заем над 10 хил. лв. Богаташите обаче измислиха нов „хит”. Вместо да обясняват на данъчните откъде имат пари за луксозни вещи, те заявяват, че скъпите коли, яхти и диаманти са „дарения”.
За да се търсят некоректни български длъжници, данъчните започват проверки на банкови сметки в Швейцария и Лихтенщайн. На 5 март директорът на НАП Красимир Стефанов ще се срещне с германския си колега. Поводът е достъп до диск с данни за тайни сметки в швейцарски и лихтенщайнски банки, който Германия закупи от хакер срещу 2.5 млн. евро. Информацията ще бъде напълно безплатна за страната ни. 17 души, които имат сметки в швейцарски банки, вече са се свързали с данъчните. Въпросите им са, какво ще предприеме НАП, ако получи информация от Германия за българи със сметки в Швейцария. Данъчните инспектори са категорични, че да имаш сметка там, не означава престъпление, стига да имаш легални доходи. „Задачата е много проста – да се снабдим с тази информация, ако е възможно официално, ако не – и неофициално. Да се провери дали всички, които имат банкови сметки в Лихтенщайн и Швейцария, имат легален източник на доход и най-важното – дали са си платили данъците – обяснява акцията на данъчните Росен Бъчваров. – Ако не са, ще се наложи да понесат данъчни и наказателно-правни последици. Не говорим за проблеми с банковата тайна. Така или иначе Германия е предприела действия да купи на ръба на закона информация, която е може би открадната или нещо друго. Ние не можем да я ползваме като официално доказателство, но можем да възложим ревизии или проверки. По реда на официалния обмен на информация между България, Швейцария и Лихтенщайн при конкретна ревизия или данни, че едно лице е български гражданин и е извършил данъчни престъпления, имаме достатъчно способи да се снабдим с потвърждение от тези страни за неговите авоари.”
Над четири хиляди българи имат сметки в чужди банки. По неофициална информация в НАП става дума за авоари в диапазона между 150 и 300 милиона евро. Дали пък вицът няма да стане истина: „Има ли финансова криза в България? Няма, защото нямаме финанси!”

Таня Харизанова, БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *