Нов българско-турски комплекс за 30 млн. евро се строи до Ахелой

В зоната между Ахелой и Поморие явно има все още незастроено пространство на първа линия. Близо до къмпинга вече се изгражда комплекс за 30 млн. евро. Инвестицията е една от най-големите в годините след кризата и е първата, в която присъства и чужд партньор.Нов българско-турски комплекс за 30 млн. евро се строи до Ахелой.

Резултат с изображение за ахелой

Планът е новия комплекс да работи по формулата all inclusive, но същевременно да „удължава“ обичайно късия сезон по крайбрежието, съчетавайки възможности за конферентен и СПА туризъм.

На вълната

Wave Resort, който ще се намира на 500 метра от къмпинг „Ахелой“, ще отвори в началото на следващия летен сезон. Инвеститор в него е компанията „Ахелой проджект“. До този август тя е с капитал от 14 млн. лв., а съдружниците са Венцислав Танчев и Емре Юнсев с равни дялове. От края на месеца капиталът е вдигнат със 7.45 млн. лв. и вече лек превес има турският съдружник.

Венцислав Танчев е собственик на туроператора SunTours, представител за България на германския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Негов е и бутиковият хотел „Модус“ във Варна. Юнсев има сходен туристически опит, но в Турция – той управлява туроператора „Новум туристик“, също партньор на Alltours, както и два хотела в района на Анталия (виж повече в карето).

Строителството на Wave Resortе е започнало през 2018 г. на зелено върху изкупени преди повече от 15 години парцели. Справка в Имотния регистър показва, че в средата на юли са прехвърлени 47 декара от „Хотел инвестмънт“ на проектното дружество „Ахелой проджект“ при цена 3.75 млн. лв.

С 30-милионата обща инвестиция този проект е един от най-големите по морето след кризата, „изпреварван“ от инвестициите в курорта Албена (59 млн. лв. за 2017 г. и още 23 млн. лв., планирани за 2018 г.) и комплекса RUI Paradise между Слънчев бряг и Св. Влас на свързаната с Валентин Златев „Тера тур сървиз“, в който преди четири години бяха инвестирани 100 млн. лв., а от тази година започна разширение с още един хотел за около 45-50 млн. лв.

Новият комплекс край Ахелой ще бъде с разгърната застроена площ 41 хил. кв.м и ще разполага с 425 стаи и апартаменти. Очаква се в пиков сезон да посреща повече от 1000 туристи.

„Имахме разрешение за застрояване на комплекс с разгърната площ 70 хил. кв.м, но за разлика от много инвеститори не се възползвахме от това“, коментира съсобственикът Венцислав Танчев, допълвайки, че решението на компанията е да инвестира повече в хотелска инфраструктура. Така в новия комплекс се очаква да има 14 открити и закрити басейни с водна площ от 4500 кв.м, пет ресторанта, амфитеатър, конферентен център с 400 места, детски клуб. Планира се и изграждането на голям СПА и уелнес център с площ 2500 кв.м, който ще ползва лечебна кал от намиращото се в непосредствена близост Поморийско езеро, информира capital.bg.

В началото на тази година „Ахелой проджект“ спечели и търга за наем на малкия плаж, намиращ се пред бъдещия комплекс – „Къмпинг Ахелой-част 3“, който е с плажна площ над 10 хил. кв.м. Годишният наем ще бъде 12 хил. лв., се вижда от документите на конкурса.

Надежди за по-дълъг сезон

Пиковият сезон за новия комплекс, разбира се, ще бъде лятото. Тогава той ще работи по модела all inclusive (всичко, включено в цената) и по примера на Турция. „Партньорът в проекта е важен не само като инвеститор, но и като хотелиер с ценно ноу-хау в този бизнес. Турските хотелиери са най-добрите в аll inclusive туризма в Средиземноморието“, смята Венцислав Танчев. В комплекса се предвижда да бъдат разположени различни зони, предназначени за семейства с деца или само за възрастни.

За летни почивки пък се очаква най-големият пазар за новия комплекс да бъде Германия, следван от Великобритания, държавите в Централна Европа и Русия. Тези държави са и традиционните пазари за българския морски туризъм и повечето играчи в сектора се фокусират именно върху тях.

Същевременно целта е Wave Resort, който ще бъде четири звезди, да работи 7-8 месеца в годината, а не само през най-силните летни месеци. Идеята е туристическият продукт да се допълни с възможности за конферентен туризъм и СПА и уелнес почивки, заради което и се изграждат големи съоръжения, необходими за тях. Подобен модел от години се опитват да наложат и големите хотелиери в Поморие.

През последните две години в тази част от Южното Черноморие се случиха няколко големи сделки, с което се усили конкуренцията най-вече в сегмента на четири- и петзвездните хотели. През 2016 г. несебърският хотелиер Венелин Ташев купи хотел „Парадайз бийч“ в района на Св. Влас, който преди това бе в портфолиото на „Балкантурист“. Година по-късно в Слънчев бряг под ново управление и след ремонт врати отвориха и два нови хотела: Family Life Nevis Resort на мястото на бившия хотел „Олд Несебър хилс“, управляван от дружеството „Холидей вилидж аква невис“, свързано с представителя на KFC за България Заки Маджид, както и iHot@l на мястото на бившия хотел „Странджа“, който бе купен от управителя на туроператора „Астрал холидейз“ Христо Гълбачев. През пролетта на тази година приключи и сделка за хотел „Европа“ в централната част на Слънчев бряг. Той бе купен срещу 8.9 млн. евро от „Българско туристическо дружество Глобал турс“ на Сава Чоролеев, като от тази есен започва основен ремонт с идеята категоризацията му да се повиши от три на четири звезди. Преди това хотелът бе в активите на „Синергон холдинг“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *