Нов град ще привлича успели българи от чужбина

Нов град около завод за автомобилно производство ще привлича квалифицирани и успели българи от чужбина. Идеята е на „Аутомотив Клъстер България”, а най-добрата локация, според тях, е Видин.
Според експертите от клъстера, България може да привлече голям автомобилен инвеститор, който ще е сигурен, че ще наеме достатъчно квалифицирани професионалисти. Това може да стане с „внос” на успели сънародници, които в момента работят зад граница.
За да се дискутира идеята, до месец ще бъде активирана платформа, която да осигури поле за дебат на заинтересованите, обясни Тил Трукенмюлер, президент на „Аутомотив Клъстер България” и почетен консул на страната ни в Щутгарт, Германия. Целта е по този начин в рамките на три месеца да бъдат идентифицирани над 20 000 български работници, експерти и инженери, които живеят и работят в чужбина.
Вече е започнало допитване до българи, живеещи в Германия, какво би ги върнало в Родината. Според резултатите, стотици са заявили готовност да се върнат, ако у нас им бъдат предложени същите условия на труд и живот – жилище, болница и училище в близост, адекватни възнаграждения-
Според Трукенмюлер, един голям автомобилен производител, който реши да инвестира у нас, би имал нужда от 8000 до 10000 работници и служители, една трета от които да са квалифицирани инженери. При всички случаи такава голяма бройка специалисти би било почти невъзможно да се намери в България. Затова инициаторите са решили да потърсят кадри от чужбина, където живеят над 1 милион българи.
При положение, че се изгради завод с 10000 работници и служители, спокойно може да се построи нов град са над 50000 жители, смятат от клъстера. Такъв град би заемал площ от 300 хил. кв.м, а жилищните сгради ще имат 2000-3000 апартамента. За енергийните нужди на новия завод може да се използва топла минерална вода, по тази причина като локация е бил избран Видин, обясни Трукенмюлер.
Според президента на „Аутомотив Клъстер България”, ако за Европа построяването на град около завод е новаторска идея, то в Китай подобни проекти се реализират успешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *