Нов обир на скъпи картини във Франция

Нови пет картини, сред които една на Пикасо, бяха откраднати във Франция, този път от дома на частен колекционер в Марсилия.  Това предаде Франс прес, като се позова на полицейски източник. Пет платна на известни художници, включително една на Пикасо, бяха откраднати в четвъртък от Музея на модерното изкуство в Париж, припомня БТА.   Вчера сутринта частният колекционер, който е пенсионер на около 60-годишна възраст, отворил вратата на своя дом в югоизточния френски град Марсилия, след като чул да се звъни. Нахлули двама души, набили го и отнесли пет картини. Стойността на откраднатите творби, сред които една литография на Пикасо, предстои да бъде изчислена. Необходимо е по-специално експертите да установят оригиналността на картината на прочутия испански художник. Само ден по-рано пет платна на известни майстори бяха откраднати от Музея на модерното изкуство в Париж. Откраднати са освен картина на Пикасо, картини  на Матис, Жорж Брак, Фернан Леже и Модиляни. Става дума за Le pigeon aux petits от Пикасо, La pastorale от Матис, L’olivier pres de l’Estaque от Брак, La femme a l’eventail от Модилиани и Nature morte aux chandeliers от Лежер.Това е най-големият обир на френски музей – откраднатите творби се оценяват на 100 милиона евро, посочва ДПА. Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) съобщи, че е предала на своите 188 страни членки снимки и описания на петте картини, предаде Франс прес. „Тези изключителни картини на големи майстори са толкова разпознаваеми, че ще е трудно да бъдат пласирани на който и да било пазар“, коментира изпълнителният директор на Интерпол Жан-Мишел Лубутен. Франция официално е поискала помощ от Интерпол.

Френските власти искат да са сигурни, че полицията по цял свят има нужната информация, за да помогне да бъдат намерени ценните творби, съобщават от международната полицейска организация, цитирани от Ройтерс. Това са редки картини и много лесно могат да бъдат разпознати, така че продажбата им ще бъде много трудна, коментират още от Интерпол.
Експерти предполагат, че зад обира стоят престъпни групировки, които ще се опитат да изнудват музея или френската държава за пари или ще разменят картините в подземния свят за наркотици и оръжия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *