Нов проект Алея Първа за над 73 млн. лв. ще се строи край Варна

Холдинг Варна АД смята да инвестира 73,1 милиона лева в проекта Алея Първа. Инвестиционният проект е сертифициран като първокласен от Българската агенция за инвестиции и предвиждапроектиране и реализиране на инфрастуктурни мероприятия;изграждане на адекватни техническа и транспортна мрежи, вкл. електрифициране на цялата територия на стойност около 10 млн. лева, изграждане на канално-помпени и пречиствателни станции с цел прекратяване на оттичането на отпадни и дъждовни води в акваторията на Варненския залив;създаване на комплекс за предоставяне на широк кръг от обществени услуги, свързани с лечение, възстановяване и рехабилитация;организиране на местни и международни научни и бизнес презентации, семинари, симпозиуми и конгреси;предоставяне на условия за развитие на хидрологията и хидроложките проучвания на черноморското крайбрежие;информационни услуги;развитие на морските спортове, атракции и туризъм.
Комплексът ще бъде построен на 117,7 дка са с 50% неактивна площ с 30-метрови откоси.В закупения имот не евключен плажът, който по закон е изключителна държавна собственост, уточняват от Холдинг Варна АД.
Изваждането само на сделката за закупуванетона теренаот контекста на инвестиционната програма компанията определя като“чиста спекулация от страна на някои “граждански“ сдружения с неясна структура и членска маса и опит за прокарване на определени лични интереси“.
От холдинга обещават да запазят екоравновесието в района,както и акваторията чрез улесняване на достъпа. Максимално и пълноценнощебъдат оползотворениминералните води и плажната ивица. Ще бъдат разкрити и над 350 постоянни работни места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *