Нов проект за МВР: Реже 8 заплати и 5 дни отпуск

Дванадесет вместо 20 заплати ще получават новоназначените служителите на МВР при напускане на системата. Това предвижда новият проект за промени в Закона за МВР, който е бил представен от ръководството на ведомството на синдикатите в силовия сектор в петък, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от Дарик.

Предвижда се и орязване на годишния отпуск на униформените с 5 дни – от 30 на 25 дни.
Освен това промените ще лишат преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители по Закона за МВР. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.

Не така стои въпросът със служителите в Инспектората на силовото ведомство, които ще запазят всички си привилегии, въпреки че спадат към категорията на т.нар. „широка администрация“ в МВР.
Срещата в силовото ведомство в петък е била между министър Бъчварова и представителите на шестте синдикални организации на МВР.

Това е трети опит за обсъждане на реформа в системата на МВР от месец ноември насам, когато в страната избухнаха масови полицейски протести. Проектът за изменение и допълнение на Закона за МВР ще бъде официално публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *