Нов ред за плащане на стари данъци и осигуровки

От началото на декември има нов ред за погасяване на стари данъчни и осигурителни задължения, уведомяват от пресцентъра на НАП Пловдив. Промените предвиждат да се погасяват първо главниците за данъци и осигурителни вноски с изтекъл срок за плащане, и чак след това лихвите по тях. По този начин се спира начисляването на лихви и се предотвратява натрупването на нови задължения.

Досега дълговете се погасяваха по реда на възникването им. Новият ред цели да се облекчат гражданите и фирмите във временно финансово затруднение.

Освен това с една година се удължава срокът за отписване на публични задължения, погасени по давност. Така всеки, който има дългове с изтекла погасителна давност (отпреди 1-ви януари 2008 година), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред НАП до края на 2014 година, а не както беше досега до края на тази година. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.

Вече всеки може лесно чрез електронна справка да провери какви задължения и плащания има в данъчно-осигурителната си сметка. Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за това какви задължения са погасени с направените плащания от съответния клиент на НАП. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *