Нов рекламен канал ще раздвижи пазара у нас

Представете си следната ситуация – започва поредното риалити шоу в телевизионния ефир. В него ясно се вижда марката минерална вода, която пият участниците, или марката на мобилните телефони, по които говорят. Първата реакция на зрителя е, че това е скрита реклама, но не е така. Тази форма на реклама се нарича позициониране на продукти, което вече ще бъде разрешено и в България. Това ще се случи след промените на Закона за радио и телевизия, които ще бъдат гледани на второ четене в парламента утре. Въвеждането на тази практика ще засегне частните телевизии, защото те ще имат възможност да показват търговски марки в своите предавания и в продукции от риалити програми. В Българската национална телевизия позиционирането на продукти е разрешено само във филмите. Това е нов и гъвкав канал за реклама и маркетинг, който ще окаже положително влияние на рекламния пазар и на медиите в България, коментира за в. Пари Гриша Камбуров, изпълнителен директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори. Телевизиите все още се въздържат от коментар по темата, но според експерти това ще бъде още един източник на приходи за тях, който ще им се отрази благоприятно.
Мненията
Позиционирането на продуктите е висш пилотаж в медия планирането. В България започваме да го градим почти от нулата и това определено ще раздвижи пазара, коментира за в. Пари Николай Неделчев, управляващ директор на Publicis Marc Group. В рекламния бизнес и без това действат доста ограничения, а това ще бъде глътка свеж въздух и за рекламодателите, и за телевизиите. В САЩ тази практика съществува от много години и е доказано печеливша – във филми и предавания се набива на очи марката на компютъра, на телефона, на колата и т.н. От особено значение е към позиционирането на продуктите да се подходи интелигентно и разумно, да се съобрази марката с продукцията, в която се позиционира. В противен случай тази възможност може да им изиграе лоша шега, казва Неделчев. Каква ще бъде цената – никой не може да каже. Тя се определя на договорен принцип между рекламодателя и медията или продуцента на съответната продукция. Естествено цената зависи от броя на зрителите, от времето, в което се излъчва предаването, и др. Именно така ще си проличи професионализмът на медия планьорите и ще се наложи те да бъдат по-гъвкави и креативни, допълва Неделчев.
Перспективи
Позиционирането на продуктите е инструмент, който отдавна работи добре на рекламния пазар в САЩ и Европа – емблематични примери има във филмовата индустрия за марки катo BMW, Martini, FedEx, Wilson, Panasonic, Coca Cola и много други. Няма причина позиционирането на продукти да се заобикаля у нас, коментира за в. Пари Красен Кралев, собственик и президент на MAG Communications. Досега рекламодатели и медии умуваха дълго, преди да използват този комуникационен канал, за да не им бъдат наложени глоби. С промените в закона се отварят нови възможности за реализация на рекламно присъствие. Но това, което съ с сигурност трябва да се направи, е да има ясна дефиниция какво означава позициониране на продукти. С въвеждането на този инструмент ще се отворят нови възможности и това донякъде ще доведе до раздвижване на пазара. Използването на този изключително ефективен инструмент има няколко аспекта. За рекламодателите това са нови възможности да популяризират марките си, за медиите – допълнителни приходи, а не на последно място за потребителите – да „избягат“ от традиционната реклама и да открият познат продукт в нов сюжет. Тук предизвикателството ще бъде балансът между креативността на рекламните агенции и гъвкавостта на медиите за реализация на определени формати. Очаквам все повече български компании да започнат да използват позиционирането на продуктите като успешен канал за налагане на марката. Досега малкото примери, които познаваме от рекламния пазар у нас, са свързани предимно с марки на международни компании, коментира още Кралев.
Винаги има полза от нови формати, тъй като те внасят разнообразие в рекламното време на медиите и може да бъдат интересни за зрителите, стига да бъдат включени както трябва в програмите, коментира за в. Пари Татяна Лозович, директор на агенция Media S SMV. Очакванията са подобни на тези, които бяха и към интернет преди време. Всички мислеха, че цялостните бюджети ще се пренесат в интернет, но всъщност това става постепенно. Така ще бъде и този път. Има рекламодатели, които залагат единствено на традиционни формати, и други, които винаги са готови да изпробват нови неща, но в „малки количества“ и постепенно, допълва Лозович.

Боряна Николаева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *