Нов сайт ще приема заявки от фирми, очакващи държавни плащания

Фирми, които имат да получават пари от държавата и общините, ще могат да дават заявките си в Българската стопанска камара. На нов сайт фирмите ще могат да декларират и задълженията, които имат към тях дружества с преобладаващо държавно участие.

Наинтернет адресhttp://dept.bia-bg.com всяка фирма може да декларира икономическата сфера, в която работи, вида на забавеното плащане, дали е по обществена поръчка, дали става дума за невъзстановено ДДС или средства по проекти с европейско финансиране. Ще се декларира и стойността на дълга, както и името на длъжника, договорената дата за плащане и предприетите действия спрямо длъжника.
Потребителите на системата ще имат възможност освен да подават заявки и да правят статистики относно броя на задълженията, общата сума на задълженията, средното време на просрочие и вида на дълга. Фирмените данни остават конфиденциални.
Бюджетът е сред основните генератори на фирмените задължения с неразплатените над 2 милиарда лева към предприятията. В края на миналата година по време на работна среща властта поиска конкретни примери за забавените плащания към бизнеса. Инициативата на Стопанската камара е в отговор на искането.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *