Нов сертификат ще трябва да показват производителите на свежи плодове и зеленчуци

Производителите на свежи плодове и зеленчуци ще трябва да се бръкнат с поне 1000-1200 лв. на 100 ха обработваема площ, за да покрият нов стандарт за добра селскостопанска практика – GlobalGAP. Сертификатът се издава с валидност 12 месеца и ежегодно трябва да бъде подновяван, ако производителят иска продукцията му да бъде пирета в големите вериги магазини в страната и чужбина. Това обяви днес по време на бизнесзакуска в София Климент Петров, схемен мениджър на GlobalGAP за групата Муди и заместник-управител на Муди Интернешънъл България.
Сертикифатът не е задължителен, но без него производителите няма да могат да продават стоката си в търговските вериги. Това означава, че ще пласират зарзават по кооперативните пазарите и в малките плод-зеленчуци.
Климент Петров посочи, че сертификатът дава възможност да се излезе и на големия европейски пазар, където стандартът вече е наложен като задължително условие и гаранция за добра стока.
Споразумението за изискването големите търговски вериги да изискват в бъдеще от производителите на свежи плодове, зеленчуци и месо сертификат за добри селскостопански практики GlobalGAP е било взето на състояла се в в испанския град Барселона от 2 до 6 февруари 2009 г. конференция “Безопасността на храните – глобално предизвикателство”, организирана от Международната комисия на веригите за продажба на храни на дребно (CIЕS).
Сертификатът сочи, че производителят е спазил определени задължителни условя при произвеждането на продукцията:
– контрол на препаратите за растителна защита;
-контрол на торовете;
-покрити изисквания към хигиената на работниците по време на прибиране на реколтата;
-създадени безопасни условия на труд за заетите в трудовия процес.
-от 2011-2012 г. влиза в сила и изискване за задължинтелно опазване на околната среда.
По сертификата ще бъдат събирани две такси – към Муди Интернешънъл и към органите, които проверяват за това как се изпълняват изискванията.
Цената се формира на база обработваема площ в хектари (ха) и на база на брой площи, които ще бъдат проверяване.
Например, за 100 ха ще бъдат платени 50 евро за компанията и 500 евро – за сертифициране на площите. Тоест, за 100 хектара сертификатът ще струва 1000-1200 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *