Нов строг режим за банкерите в Ситито

Финансовият регулатор във Великобритания въвежда от утре режим за висшите мениджъри, за да държи топ банкерите отговорни за лошото управление в техните компании. Реформата е в отговор на общественото недоволство, че при предишната система, много малко високопоставени банкери бяха наказани, след като данъкоплатците трябваше да спасят няколко инвестиционни банки при финансовата криза от 2007-09 година, съобщава Ройтерс, цитиран от БТА.

Освен това банки бяха глобени с милиарди лири за опити да манипулират валутните пазари и референтни лихвени индекси, а съвсем малко лица бяха подведени под отговорност, припомня агенцията.

Целта на режима на висшите мениджъри е по-лесно да се намират виновниците, когато нещо не е наред. При новия режим назначаването на персонал като главни изпълнителни директори, главни финансови директори и неизпълнителни директори, оглавяващи комисии за възнаграждения, рискове, одит и номинации, трябва да се одобряват от регулаторните власти.

Висшите мениджъри ще трябва да поемат специална, установена със закон отговорност, което означава, че ще трябва да показват отговорни стъпки за предотвратяване или спиране на нарушения на правилата. Тази мярка ще обхване около 10 000 души в около 900 банкови компании.

Банките ще трябва също така да дават на новоназначените висши мениджъри цялата информация, от която логично може да се очаква, че ще се нуждаят, за да вършат работата си. Те трябва и да проектират и поддържат карта, съдържаща кой за какво е отговорен в банката, гарантирайки обхвата на всички бизнес зони. Наказанията за нарушения включват глоби и забрани за работа в сектора.

Ново криминално нарушение, включващо „необмислени решения“, които водят финансовата институция към фалит, ще бъде наказуемо с до седем години затвор. Режимът ще се прилага и за британските клонове на чуждестранни банки от страни извън ЕС, които приемат депозити във Великобритания или търгуват с инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *