Нов транспортен възел отпушва пътя Пловдив – Хасково

   Изграждането на новия пътен възел „Скобелева майка“ започва на 31 октомври и след 18 месеца съоръжението трябва да отпуши шосето Пловдив – Хасково. То ще бъде построено от фирма „Пътища Пловдив“, а финансирането в размер над 8 млн. лева се осигурява от държавата.  Основната част на проекта е нов ж.п. надлез с дължина 138 метра и две пътни платна с обща ширина 26 метра. Старият мост ще бъде разрушен.
  Новият ще има 140 носещи греди с дължина 22 метра. На него ще бъдат изляти близо 4000 куб. метра бетон, хидроизолацията ще покрие площ от 4600 км. метра. Основата на конструкцията ще бъде заздравена със специални стълбове, наречени пилоти, които се изливат в земята, а над тях се поставят колоните. Пилотите са с диаметър 150 сантиметра, височина 120 сантиметра и обща дължина 900 метра.
  Напълно реконструирано ще бъде и пътното трасе. Както на останалите обекти, изпълнени от фирма „Пътища Пловдив“, и на този настилката ще бъде от пет пласта. Най-отгоре ще бъдат положени 3 000 кв. метра сплит мастик асфалт, който предпазва от износване. Три километра стоманена предпазна ограда ще бъдат монтирани на съоръжението, вместо досегашните 600 метра. 85 пътни знаци и табели ще насочват движението.
   Реконструкцията на надлез „Скобелева майка“ е част от мащабен проект за построяване на Южен обходен път на Пловдив. С изграждането на модерния пътен възел ще завърши предпоследният етап от построяването на околовръстния път. Последната отсечка – тази между Ягодовско и Асеновградско шосе, ще бъде реконструирана в срок до три години.
  Фирма „Пътища Пловдив“ бе избрана за изпълнител на обекта с конкурс. През септември тя финализира реконструкцията на пътя Карлово-автомагистрала „Тракия“.
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *