Нов трус разлюля Перник и София

Според Германския сеизмологичен център земетресението е със сила 4,5 по Рихтер. Епицентърът на труса е на 30 км западно от София в района на Перник на дълбочина 10 км, допълват германските сеизмолози, цитирани от Дарик. Няма данни за жертви и материални щети.  В района на Перник се е чул тътен преди земетресението, оплакаха се разтревожени перничани, които излязоха по улиците, предаде БГНЕС. В София то е усетено по-силно по високите етажи. „Децата, които днес са на матура, са били в училищата. Те са изведени след труса“, каза за „Фокус“ кметът на Перник Росица Янакиева. „Системата за предупреждение за по-силно земетресение бе тествана днес при земетресението в Перник. Въпреки че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, това бе изпробвано и проработи“, коментира пред журналисти в Пазарджик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му министърът на образованието и науката Сергей Игнатов е в Перник, където ще реши дали матурите да бъдат прекратени. В 18,07 часа снощи бе регистриран трус от 2 по Рихтер с епицентър на около 23 км в югозападна посока от София. Трусът днес е вторичен, обясни директорът на Геофизичния институт при БАН д-р Николай Милошев. Попитан дали има ново активиране на земните маси, след като земетресения намаляха след големия трус, той отрече. „Това е естествен ход на затихване на силното земетресение от 5,8 по Рихтер на 22 май. Действително намаляват трусовете като честота, но е трудно да се каже дали ще има или няма да има повече“, уточни Милошев. По думите му може и да има трусове със сила около 4 степен по скалата на  Рихтер. Междувременно земетресение с магнитуд 5,7 разтърси тази сутрин към 7 ч. по Гринуич Североизточна Италия, а епицентърът му се намира в област Емилия-Романя, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Областта вече беше разтърсена преди десет дни, при което загинаха шестима души, а хиляди хора напуснаха домовете си.
Трусът е бил усетен в цялата северна и централна част на Италия – от Болзано, близо до границата с Австрия, до Милано, както и в Болония, Тоскана, Флоренция и Пиза, където хората в офис сградите бяха евакуирани като предпазна мярка.
По първоначални данни няма жертви и материални щети, съобщават местните медии. От десетина дни на Апенинския полуостров бяха регистрирани множество земетресение, както в северната, така и в южната му част. Вчера беше регистриран земен трус от 4,3 по скалата на Рихтер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *