Норвегия вече е готова да залее Европа с природен газ

Контролната зала на платформата Troll A в Северно море показва, че постоянният поток на природен газ продължава с нестихваща сила. Той е достатъчен да покрие нуждите на 10 милиона домакинства в Европа.

Норвегия се отправя към рекордно производство на газ тази година, след като енергийната компания Statoil ASA сложи край на техническите проблеми, които ограничаваха капацитета на платформата. Сега на около 65 км от брега на скандинавската страна два наскоро инсталирани компресора стоят в пълна готовност да поддържат ненадминатия капацитет на полето и през следващото десетилетие, предава Bloomberg.

Платформата Troll е чудовищна във всички определения. Това е най-голямото газово поле в Норвегия, като съставлява почти една трета от производството на суровината и 48% от останалите резерви на Норвегия. Така страната заковава позицията си на най-големият доставчик в Европа след Русия.

Troll, която е най-високата структура, която някога е била местена от хора, може да доставя 120 млн. куб. метра газ всекидневно.

Очаква се износът на норвежки газ да достигне нов рекорден връх през тази календарна година. От началото на 2015 г. досега държавата е изпомпала 84,6 млрд. куб. метра газ, което надминава прогнозите с около 12 на сто.

Дори ако производството се понижи през четвъртото тримесечие, общата продукция ще стигне до 116,5 млрд. куб. метра, което ще бие рекорда през 2012 г. от 114,7 млрд. куб. метра.

Неочакваният растеж е в резултат на подобрената надеждност на платформата, чиито проблеми с компресорите засегнаха производството през 2013 г. и 2014 г.

Газовите доставки от Норвегия към Европа чрез газопроводи скочиха с 9% до рекордните 107,4 млрд. куб. метра за период от 12 месеца до 30 септември според Gassco.

Очаква се потреблението на газ в индустриализираните европейски държави да започне да се възстановява и да се покачва средно с 1,5 на сто на годишна база до 2020 г., според Международната агенция по енергетика.

Компанията Statoil и норвежкото правителство искат ЕС да даде ясен знак, че норвежкият газ ще съставлява все по-нарастваща част от енергийния микс в региона. Норвегия вече изнася повече природен газ, отколкото петрол. Запасите на газ на страната от 1,9 млрд. куб. метра, което е над двойно повече от резервите на петрол, които са 786 млн. куб. метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *