Нотариуси ще спират кражбите на фирми

Мерки за ограничаване на кражбите на фирми се въвеждат с промени в Наредба №1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, които са пуснати за обществено обсъждане.

Промените предвиждат да се изисква нотариална заверка за подписите в протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прехвърляне на дружествени дялове и договорите за прехвърляне на търговско предприятие. Като целта е в Агенцията по вписванията да не може да се представят фалшиви документи за промяна на обстоятелства по партидите на фирмите. С промените обаче значително ще нараснат разходите на фирмите тъй като трябва да плащат такси на нотариусите за заверка на подписите.

Всъщност с промените наредбата се синхронизира с последните изменения в Търговския закон.

Новите текстове разписват и преминаването на дейността на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра, с цел предоставяне на електронни услуги.

Проектът предвижда и намаляване на административната тежест при регистрация на юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ). Регистрацията се извежда от съдебната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията. Последните приети промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел предвиждат от 1 януари 2018 г. юридически лица с нестопанска цел да могат да подават по интернет заявления за вписване, промяна на управител, адрес и др., информира в.Стандарт.  Но ако желаят да подават заявленията си на хартия, ще могат да ползват всичките 27-те служби на Агенция по вписванията в страната, независимо от тяхното седалище.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *