НС обсъжда промените в Закона за конфликт на интереси

Депутатите обсъдиха днес на първо четене два законопроекта за промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, внесени от Татяна Дончева (Коалиция за България) и група народни представители, и от Иван Костов (ДСБ) и група народни представители. Гласуването на законопроектите на първо четене ще бъде утре, като е възможно да бъдат приети и двата, след което да се обединят и променят до второ четене.
Според мотивите в законопроекта предлаганите изменения целят уточняване на наличието на частен интерес по конкретен повод у лице, заемащо публична длъжност, а не евентуален хипотетичен конфликт на интереси.
Предлага се за публични лица да се приемат служителите, които изпълняват действия по управление, разпореждане, регулиране или контрол в администрацията на президента, на органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, служителите в местната администрация, както и в администрацията на органи, създадени със закон.
Промените предвиждат още пълномощието да установява конфликт на интереси спрямо кметове и общински съветници да се предоставя на съответния регионален административен съд вместо на съответния общински съвет, както е сега.
Други от предлаганите промени предвиждат лице, заемащо публична длъжност, да подава декларация за частни интереси, в която трябва да декларира, че има (евентуално) сключени консултантски договори с лица, които извършват дейност в области, свързани само с вземаните решения в кръга на правомощията или задълженията му по служба.
Предлага се от въпросната декларацията да отпадне посочването на друга информация за частен интерес, където трябва да се отбележи всяка друга информация, която лицето сметне за необходимо.
Законопроектът предлага още парламентарната подкомисия за установяване на конфликт на интереси да стане постоянна.
Със законопроекта си за промени в Закона за конфликт на интереси ДСБ предлага съкращението на някои срокове, като намаляване с два месеца на 4-месечния срок, в който държавните и местните органи трябва да създадат структурите или да назначават служител според изискванията на закона; намаляване също с 2 месеца на срока, в който правителството внася в Народното събрание промени на законите, чиито разпоредби трябва да бъдат приведени в съответствие с този закон и др.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *