НС ще се събере извънредно за договора с Полша за МиГ-29

Парламентът ще обсъди днес споразумението между правителствата на България и Полша за поддръжката на изтребители МиГ-29.Споразумението трябва да осигурив краткосрочен планлетателната годност на изтребителите за охрана на българското въздушно пространство. Полша се ангажира да ремонтира шест и да достави временно два свои двигателя за изтребителите срещу 12 милиона лева.

На извънредното заседание днес депутатите ще гласуват и Програма заразвитие на отбранителните способностина въоръжените сили на България до 2020 година.

На 22 октомври министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк подписаха в Полша договораза модернизация на самолетите ни МиГ-29. Срещу 6 138 000 евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Върху тази сума България няма да плаща ДДС, мита и такси. Всички разходи, свързани с транспорта на двигателите, предмет на споразумението, от и за България, са за сметка на полската страна.

Заплащането на сумите за ремонт ще се извършва след приключване на неговото изпълнение, което става с приемане от българска страна на всеки един от ремонтираните двигатели.
Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца бе подписан на фона на предупрежденията от руската фирма-производител, че това би имало негативни последствия за България.

„Нека и народните представители също да се произнесат. Ако депутатите кажат “не”, въпреки че е подписан договорът, това би било изключително безотговорно“, каза ден преди подписването Николай Ненчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *