Нуриел Рубини излезе с поредната рецепта за изход от тежката икономическа криз

Американският професор по икономика Нуриел Рубини излезе с поредната рецепта за изход от тежката икономическа криза. Според него е необходим изцяло нов подход за жилищния сектор и промяна на условията във всеки един ипотечен договор, предава CNBC.
„Жилищният пазар трябва да бъде поставен под понижение на номиналната стойност на дълга, така както и компаниите преструктурират задълженията си при банкрут“, смята специалистът. Той е на мнение, че вместо да се предприема предоговаряне на ипотеките една по една, редуцирането на дълга трябва да бъде осъществено по коренно противоположен начин – чрез прекратяването на всички настоящи договори за ипотека.
„Намираме се в 15-тия месец на рецесията. През следващата година растежът ще е близо до нула, а нивото на безработица ще бъде доста над 10 на сто. До края на 2009 година няма надежда за край на рецесията, която вероятно ще продължи и през 2010 година“, казва Рубини. Това означава, че като цяло рецесията в САЩ ще бъде с продължителност около 36 месеца, или 3 години.
В крайна сметка според Рубини „има светлина в края на тунела“, но вероятно ситуацията ще стане по-тежка, преди да започне възстановяването. Онези, които вярват, че стабилизирането ще започне още през втората половина на настоящата година „са в заблуда“, смята професорът.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *