Нюкякълските жертви ще бъдат обезщетени

Собствениците на птиците, умъртвени с цел ликвидиране на болестта, ще бъдат обезщетени със средства от бюджета на Националната ветеринарномедицинска служба съгласно чл. 141(1) от Закона за ветеринарномедицинската дейност. За изплащане на обезщетенията собствениците трябва да подадат заявление до директора на Регионалната ветеринарномедицинска служба в срок от три работни дни след унищожаването на птиците. До момента Регионалната ветеринарномедицинска служба в Кърджали е умъртвила близо 300 болни и контактни птици в село Водач, община Черноочене. Мярката се налага заради потвърдено огнище на Нюкясълска болест. Болестта може да доведе до почти 100% смъртност при домашните птици, но се представлява опасност за човешкото здраве.
Ветеринарните експерти са определили предпазна зона в разстояние на 3 километра от огнището в селото и се наблюдава зона от 10 км. около него. В последната освен населени места от област Кърджали, са вкючени и такива от област Хасково. В тези зони са забранени търговията и придвижването на живи птици и продукти от тях. В областите Кърджали и Хасково пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици е забранено.
Очакват се резултатите от изпратените в лаборатория в София проби от мъртви птици от селата Плешинци, Рудина и Върбен.
Регионалните ветеринарномедицински служби в Кърджали и Хасково са предприели всички необходими мерки за овладяване на Нюкясълската болест. Ще се извършват периодични клинични прегледи на птиците на територията на двете области.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *