Ню Йорк все още най-скъпият град на търговски площи в света

Наемите на първокласните търговски площи се понижиха почти във всеки регион в света, тъй като глобалната рецесия засегна сериозно потребителските нагласи и продажбите на дребно, сочи ново проучване на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).
Търсенето на търговски площи отчете спад на повечето пазари по света в условията на понижено потребление и продължаващ ръст на безработицата.
Развиващите се и по-малко установените пазари бяха най-сериозно засегнати. Най-голям годишен спад в наемните нива е отчетен в Буенос Айрес, където те се понижиха с 37%, следван от Варшава с 33% и Вашингтон с 26%. Въпреки че някои пазари продължиха да отчитат годишни ръстове, в повечето случаи натискът е в посока надолу.
Въпреки годишния спад от 10% Ню Йорк все още е най-скъпата търговска дестинация в света с наемни нива от 1800 долара на кв. фут (14 623 долара на кв. м) на година за първото тримесечие на 2009 г. Това е повече от двойно от наемите в Хонконг, който се нарежда на второ място с 975 долара на кв. фут (7903 долара на кв. м) на година. Москва е изпреварила Токио и сега заема трета позиция, следвана от Париж и Токио, които формират петте най-скъпи локации в света.
Ник Аксфорд, директор „Проучвания и консултации“ в компанията за Европа, Близкия изток и Африка, коментира спада, регистриран на повечето пазари: „Някои търговци се възползват от тази възможност на отслабнал пазар, за да договорят по-добри наемни условия. Наемодателите се стремят да избегнат появата на незаети площи и в някои случаи това ги прави по-склонни да търсят компромиси с наемателите, които са в позиция да си тръгнат. Въпреки това собствениците на най-добрите площи обикновено държат на своите условия, вярвайки, че всеки празен магазин ще бъде нает веднага. По-печелившите търговци използват малкото възможности да се преместят в по-качествени локации веднага щом се появят свободни площи на най-престижните търговски улици“.
Москва, Париж и Лондон представляват най-скъпите локации в Европа. Опасността от по-слабо търсене и покачващи се незаети площи доведе до спад от 3% в индекса на компанията за наемите на търговските площи в ЕС за първото тримесечие и до понижение от 1,2% на годишна база.
Темповете на наемен ръст в Европа се понижават постоянно от своя връх от 5% на тримесечна база, отчетен в средата на 2007 г. Наемите в някои първокласни локации като Барселона, Атина и Дъблин се понижиха с 10% или повече.
Търсенето на търговски площи отчита понижение на повечето европейски пазари, въпреки че има няколко положителни тенденции, движени главно от веригите за икономично пазаруване, които обявиха планове за разширяване. Също така има данни, че на някои места в Европа търговците договарят по-благоприятни и гъвкави условия с наемодателите в замяна на продължени договори за наем, се казва в доклада.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *