”Ню Йорк Таймс”: Мафията в България още е влиятелна

За един български автор на криминални романи се оказа, че не животът, а смъртта имитира изкуството, пише днес в. „Ню Йорк таймс“ в статия за застреляния миналия месец Боби Цанков.
Журналистът Дан Билефски отбелязва, че смъртта на 30-годишния радиоводещ с присъда за измама и вкус към БМВкабрио, обувки от крокодилска кожа и въоръжена лична охрана, прилича на сцена, описана в една от неговите книги, предаде БТА.

Авторът посочва, че към момента на убийството съпругата на Цанков, която е полицейски служител, била бременна в петия месец. Случаят с Цанков разтърси бедната балканска страна, в която от 1992 г. са регистрирани над 190 поръчкови убийства според данните на Центъра за изследване на демокрацията в София. През 2008 г. бе застрелян друг автор на книги за българския ъндърграунд – Георги Стоев, припомня вестникът.

Убийството е сериозно изпитание за правителството на премиера Бойко Борисов, спечелил изборите през юли миналата година с обещанието да изкорени организираната престъпност. Според криминалисти това убийство доказва, че местната мафия все още е влиятелна в страната, продължава „Ню Йорк таймс“.

През декември правителството на Борисов направи голям удар, като арестува двайсетина съучастници в отвличания на хора. Авторът на статията цитира коментари на българския политилог Евгений Дайнов, криминолога Филип Гунев, заместник-главния прокурор Камен Ситнилски, криминалния репортер Богдана Лазарова, както и измамената от Боби Цанков бизнес дама Ваня Червенкова, която малко след като обвинила Цанков през 2003 г., била простреляна с шест куршума и едва оцеляла, пише Билефски.
Журналистът проследява възникването на организираната престъпност в годините на комунистическия режим. Във властовия вакуум след рухването на комунизма те се превръщат в могъща нелегална мрежа от трафиканти, изнудвачи и престъпни босове, пише в заключение „Ню Йорк таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *