Някои го предпочитат рисково

Жителите на Европа и на Америка малко се отличават едни от други при избор на начини за съхраняване на пари. 80% от частните инвеститори са заявили, че предпочитат безопасността на вложенията си пред риска, гласят актуални резултати от изследване на GfK Group.

Обаче половината американци, и само 40% от европейците, държат спестяванията си по влогове и така се съгласяват с ниските лихви, които им се гарантират от банките. Останалата част от населението разпределя спестяванията си в зависимост от националната парична култура и личната склонност към хазарт.

В повечето страни по света главното желание е вложенията да са безопасни, което обаче е свързано и с ниска доходност. Около 82% от жителите на Западна Европа предпочитат инвестиционни продукти с нисък риск, 77% от жителите на Централна и Източна Европа са на същото мнение.

Изключения правят инвеститорите от Швеция и САЩ. Там най-висок дял от населението (около една пета) заявява, че за по-високи доходи е готова да рискува. В Европа средният показател на рисковите вложители е 9%. В Испания броят им е 2%, в Италия 3%, в Германия 5%.

Във Великобритания и Белгия процентът на любителите на риска е над средния. В тези страни между впрочем е най-голям делът на частните инвеститори. Почти половината от британците, белгийците, същото важи и за шведите, притежават акции на различни компании или са вложили средства в инвестиционни фондове. В САЩ 79% от населението държи акции на компании.

Това се обяснява от икономическата култура в страната: уникална смес от културност, традиции и навици. Идеята да се получава печалба при по-висок риск на някои места се счита за норма.

Структурата на частните активи на американците по-често предполага притежаване на акции и облигации, докато европейската традиция е да се влагат пари по спестовна сметка. В известен смисъл американците по-лесно рискуват. В душата си те са играчи – повече от европейците, въпреки че в Европа е висок интересът към националните лотарии. Европейците дълго са си държали парите „под юргана“, докато не са избрали нещо малко по-модерно.

От GfK са на мнение, че разликата между Европа и САЩ от гледна точка на частното инвестиране е обусловена от американската ориентация към потреблението. В Европа е изграден навик да се тегли заем за голяма покупка – къща, автомобил, техника. В САЩ са свикнали да ползват кредитна карта и да се заемат средства за всичко наведнъж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *