Няма да бъде студент само този, който не иска

Одобреният от кабинета планов прием в университетите е 71 680, или с 5309 първокурсници повече от миналата година, пише в. „Стандарт“.  17 190 от тях са в частните университети. В същото време зрелостниците, които тази година се дипломират, са 68 182 души. Тъй като не всички се канят да кандидатстват във ВУЗ, може да се каже, че това лято два университета ще се борят за един студент. Освен в най-желаните специалности.
Битката за някои от тях на практика вече е приключила. Само на предварителните изпити в УНСС например има изкарани достатъчно шестици, така че местата в най-търсените направления вече са запълнени, съобщи за „Стандарт“ ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Основната кандидатстудентска кампания на вуза стартира на 9 юли с изпит по литература, но досега университетът провеждаше ежемесечни електронни изпити. Изкараните на тях отлични оценки са достатъчни, за да запълнят най-търсените: администрация и управлениеа, която тази година ще приеме 375 души, или финанси, където ще влязат 430 кандидати. Право пък ще влязат 150. От няколко години УНСС приема студенти по направления, а не по специалности. Класирането по специалности се извършва едва в края на втори курс, когато се види успехът на студента от следването. Според ръководството на УНСС това мотивирало младежите да изкарват по-високи оценки, за да бъдат приети в най-желаната област.
Софийският университет пък тази година разширява приема с матури – 77 от общо 98 специалности ще вземат студенти с оценката от държавния зрелостен изпит, умножена по специален коефициент. Матурата по математика вече важи и за две от най-желаните специалности – икономика и стопанско управление, за разлика от УНСС, където в тях приемат само с изпит. „Все още местата в най-желаните направления при нас не са заети, въпреки че има високи оценки на предварителните изпити“, съобщи за „Стандарт“ ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Той уточни, че интересът към Алма матер поне досега се очертавал на нивото от миналата година. Сега обаче СУ пуска и четири нови специалности, с които смята да привлече кандидати – история и философия, оптометрия, фотоника и лазерна физика, както и квантова и космическа теоретична физика. Софийският е обявил, че тази година ще прави три класирания. Пловдивският университет също разчита на второ и трето класиране, за да запълни свободните места под тепетата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *