Няма да настигнем скоро другите в ЕС

В анализ по темата агенцията отбелязва, че балканските държави, които се присъединиха към съюза преди четири години, са регистрирали бърз растеж до 2008 г., но последвалият колапс на пазара на кредити и недвижими имоти ги е оставил двете най-бедни страни в клуба.
При това прогнозите са, че те ще регистрират тази година по-слаб растеж от съседите си от региона (1.5-2.5%), и въпреки че той би трябвало да се ускори от 2012 г. (4-4.5%), това все така би означавало, че наваксването на изоставането ще е трудна задача.
Експерти посочват като главни причини за икономическата слабост на България и Румъния и непълното използване на техния потенциал, корупцията, неефективната съдебна система, липсата на реформи, лошата инфраструктура, слабото усвояване на парите от европейските фондове, а често и недостига на квалифицирана работна ръка.
Разумната фискална политика на двете страни сама по себе си не е достатъчна, за да привлече чуждестранните инвестиции, които се стичат в държави като Полша и Чехия. Ройтерс отчита и тежките последици от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, което „съсипа много от черноморските и планинските ски курорти в България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *