Няма да продаваме земи на чужденци до 2020 г.

След оспорвани дебати депутатите приеха решение за налагане на мораториум върху придобиването на земеделска земя у нас от страна на чужди граждани и инвеститори до 1 януари 2020 г.

От гласувалите 221 народни представители 171 бяха „за“, 38 – „против“, и 12 – „въздържал се“. Народните представители от ГЕРБ, „Атака“ и част от БСП подкрепиха предложението с гласовете си, докато от ДПС бяха категорично против.

Днешното решение на депутатите провокира доста дискусии и противоречия, поради което дебатите продължиха часове с прекъсвания от две почивки по половин час.

Лидерът нс ДПС Лютви Местан предупреди, че с удължаването на мораториума за закупуване на земеделска земя от чуждестранни инвеститори, страната ни ще трябва да поиска промяна в договора за присъединяване към Европейския съюз.

От името на ДПС Лютви Местан изнесе декларация, с която заяви, че парламентарната група разбира и споделя идеята за удължаване на мораториума за закупуване на земеделска земя от чуждестранни инвеститори, но ако бъде приет този текст страната ни може да бъде изправена пред голям риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *