Няма да се строи на Витоша

Министър Нона Караджова отмени становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша. Така на практика Специализираният подробен устройствен план (СПУП) за туристическата и ски зона „Алеко“ на фирма „Витоша ски“ АД се връща за преразглеждане.

Въпреки по-скоро песимистичните очаквания на организациите и институциите, обжалвали по административен път положителното становище на РИОСВ – София, в лицето на WWF (Световен фонд за дивата природа), Държавната агенция по горите, дирекцията на природен парк „Витоша“ и сдружение „Витоша ски и сноуборд училища“, Караджова прие възраженията им, свързани със законосъобразността на издадената екооценка. Един от основните мотиви за решението й е, че съоръженията и ски пистите, предвидени в устройствения план, са в разрез със строителните режими в плана за управление на парк Витоша, който забранява новото строителството до 2014 г., когато изтича 10-годишното му действие.

Фирма „Витоша ски“ косвено е свързана с една от четирите наказателни процедури, открити от Европейската комисия срещу България миналата седмица – за нарушения на природозащитното законодателство при изграждането на ски зоната над Банско, където концесионер е фирма „Юлен“. Причина за наказателната процедура за Банско е, че през 2007 г. „Юлен“ изгради лифт в планината без оценка за съвместимост с „Натура“. „Витоша ски“ е собственост на регистрираната на Вирджинските острови „Елора мениджмънт лимитид“, като в ръководството и на двете дружества фигурира бившият скиор Петър Попангелов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *