Няма краен срок за сключване на договора с „Атомстройекспорт“

Тя ще е свързана със себестойността на тока и пазарите, на които да се продава. Договорът с консултанта е сключен за 18 месеца.
Енергийният министър Трайчо Трайков поясни, че за по-точен анализ трябва да се изчакат и стрес тестовете в Евросъюза, насрочени за края на годината.
Изкуственото определяне на краен срок за сключване на окончателен договор с руската компания „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ не върши работа, посочи още министър Трайков.
Не мисля, че изкуствено поставен сгъстен график за постигане на крайно споразумение върши работа, защото за едно споразумение винаги може да се съгласят и двете страни. Ако приемем, че говорим само за цената, това беше по-лесно до преди два месеца, но сега, когато трябва да отчитаме и евентуално променените критерии за изисквания за безопасност, просто няма как да не изчакаме и да не се съобразим с европейските резултати по този въпрос. Да не си построим централа, която след няколко години да започнеме да се борим да спасяваме, защото ще ни я затворят, каза министър Трайков.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *