Няма опасност от втора газова криза за България

ДКЕВР ще вземе окончателно решение за поскъпването на синьото гориво на 28 юни, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев

Няма опасност за България от втора газова криза. Конфликтът между Русия и Беларус не застрашават разпространението на синьото гориво на българският пазар. Има количества природен газ, който са предназначени за българските потребители. Транзитът на газ от Русия през Беларус се реализира в пълен обем, като няма проблеми за европейските потребители, обяви Алексей Милер,председателят на управителния съвет на „Газпром“.
Въпросът не в това дали ще има газ, а кой ще го реализира „Булгаргаз“ или друго дружество, заяви Димитър Гогов, изпълнител директор на „Булгаргаз“. По думите му, ако компанията продължава да го продава по себестойността му, има вероятност да бъдат изместени от пазара.
На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) ще вземе окончателно решение за процентното оскъпяване на газа. Регулаторът обяви, че това ще стане на 28 юни. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев съобщи, че цената на природното гориво ще бъде вдигната между 24% и 25% от 1 юли. Но не уточни дали то ще бъде на база досегашната цена на газа или определената от регулатора през април.

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *