Обама: Америка не може сама да спаси света… от състоянието, в което тя самата го докара

„Не очаквайте Америка да реши всички проблеми на света“, това предупреди президентът на САЩ Барак Обама в речта си от трибуната на Общото събрание на ООН, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.
Агенцията отбелязва, че Обама говори с необикновено откровен тон. Американският президент Барак Обама призова днес за нова ера на многостранно сътрудничество в света за посрещане на глобалните предизвикателства, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Съединените щати не могат да останат на досегашната си позиция и да преследват своите цели сами, призна Обама в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
В първото си изказване от трибуната на световната организация, американският президент направи още уговорката, че разбира „почти рефлекторния антиамериканизъм“ през последните години, но подчерта, че той не може да бъде шаблон за отношенията на САЩ със света. „Настъпи време светът да поеме в нова посока… към нова ера на ангажиране, основано на взаимен интерес и взаимно уважение“, призова Обама от трибуната на ООН в присъствието на над 120 държавни и правителствени ръководители.
Това е първата реч на Барак Обама пред ООН, която е в центъра на вниманието през първия ден от политическите дебати по време на 64-ата годишна сесия на Общото събрание на световната организация. АП отбелязва, че това е единствен по рода си форум за американския президент да промени трайно насадилия се при неговия предшественик Джордж Буш образ на едностранно действащи Съединени щати.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *