Обама: Гърция има нужда от ръст, а не от строги бюджетни икономии

Президентът на САЩ Барак Обама изрази симпатията си към новото гръцко правителство, което търси начини да ограничи остеритета (програмата на строги бюджетни икономии – бел. ред.), заявявайки, че има лимити за това доколко европейските кредитори могат да притискат Атина да изплати дълговете си, докато тя преструктурира икономиката си.

„Не може да продължавате да притискате страна, която е в състояние на депресия. В един момент трябва да се предложи стратегия на растеж, за да могат да се изплащат дълговете да и да се понижи дефицитът“, заяви Обама в интервю за CNN.

Обама каза още, че Атина трябва да преструктурира икономиката си, за да засили своята конкурентоспособност, но е трудно да се инициират тези промени, ако стандартът на живот на хората е спаднал с 25%. По думите му в крайна сметка политическата система и обществото няма да могат да поддържат това.

Същевременно американският президент изрази надежда, че в крайна сметка Гърция ще се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната, добавяйки, че „това ще изисква компромиси на всички страни“.

Коментарите на американския президент се случват на фона на опита на новото гръцко правителство да убеди страните от еврозоната да облекчат условията, при които Атина получи големи международни финансови спасителни програми през последните години. Опциите включват намаляване на гръцките бюджетни ограничения и евентуално „подстригване“ на дълга.

Отношенията между Гърция и останалата част от еврозоната са обтегнати, откакто крайнолявата СИРИЗА спечели изборите на 25-ти януари и сформира коалиционен кабинет.

„В по-широк смисъл аз съм загрижен за растежа в Европа“, каза също така американският президент. Той заяви още, че фискалната предпазливост и структурните промени са важни за много страни от еврозоната, но „това, което показва опитът на САЩ,.. е, че най-добрият начин за намаляване на дефицитите и възстановяване на фискалната стабилност е да има ръст. И когато имаме икономика в свободно падане, трябва да има стратегия за растеж, а не просто усилия за изстискване на повече и повече от народа, който страда все повече“, каза още Барак Обама.

Под управлението на Обама общият дълг на САЩ нарасна с над 70% за шест години до над 18 трлн. долара, припомня по този повод икономическият блог ZeroHedge.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *