Обама може да спечели милиарди от кривата на Лафер

Изглежда, че президентът Барак Обама и демократите в Конгреса ще пропуснат една от най-големите възможности за политика на САЩ през тази година поради идеологическата си съпротивата на идеята, че по-ниските данъци могат да увеличат приходите, известна също като крива на Лафер.
Дяволът, както често се случва, е в детайлите. Обама търси подкрепата за данъчни реформи основани върху неутралитет на приходите, т.е липса на нетно покачване или спад на това, което федералното правителство събира от данъците в момента. Така че законодателните промени на Обама вероятно не предвиждат значително по-ниски корпоративни данъци. Корпоративните данъци „са най-вредния вид данък за икономическия растеж“, според последния доклад по темата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
А финансираното от Световната банка проучване „Правене на бизнес 2011“ показва, че САЩ са на 62 място от 183 икономики в категорията „плащане на данъци“, като плътно до тях е Уганда.
През 2010 г. в САЩ действа корпоративен данък от 35 процента, като данъчната тежест е по-висока от тази в другите нации от ОИСР с изключение на Япония. Средният процент за ОИСР е 23.5 на сто, като в Ирландия е само 10.9%, а в Турция е 13.1%.
Ако сравнително високата данъчна тежест в САЩ водеше до повече приходи, то намаляването на корпоративната ставка щеше да е лоша новина за федералния бюджет. САЩ обаче печели по-малко от федерални корпоративни данъчни приходи, като процент от брутния вътрешен продукт, отколкото средното за страните от ОИСР.
От 2000 до 2009 г., в САЩ средните корпоративни данъчни приходи като процент от БВП са 2.06%, според данни на ОИСР. Средната стойност за останалата част на ОИСР е почти един процентен пункт по-висока – 3 процента. През 2009 г. съотношението в САЩ се понижава до 1.64%.
Редица проучвания показват, че кривата на Лафер действа за корпоративните данъци. Според изследване на Хасет, САЩ могат да се увеличат максимално данъчни приходи чрез намаляване на ставката на корпоративния данък с 8.6 процентни пункта до 26.4%. При такава данъчна тежест приходите ще достигнат 3.8% от БВП, което ще налее в хазната допълнителни 2 800 милиарда долара през следващото десетилетие.
Всичко това може да принуди Обама да преразгледа политиката си на данъчен неутралитет. Дори ако реши, че на федералното правителство не му трябват допълнителни данъчни приходи, Обама може да намали ставката за корпоративен данък до 17.4%. Следвайки кривата на Лафер, този процент ще генерира същите приходи, като сегашните 35 на сто.
Републиканците твърдят от години, че всички намаления на данъците се изплащат. Те почти винаги са грешели за това. Но по отношение на корпоративните данъци, са прави. Кривата на Лафер надделява.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *