Обама: Петролът поскъпва заради Иран

„Понастоящем барел петрол струва 20-30 долара повече отколкото доскоро. Основна причина за това е ситуацията в Иран и Близкия Изток“, заяви Обама в интервю за списанието на Американската автомобилна асоциация.
„Освен това налице е засилено търсене на петрол в бързо развиващите се страни като Китай и Индия. С повишаването стандарта на живот по света все повече хора си купуват автомобили и съвсем естествено търсенето на бензин и дизел нараства. Което пък води до повишаването на цените на горивата“.
Понастоящем цената на бензина в САЩ е средно 4 долара за галон (3,8 литра). По данни на Американската автомобилна асоциация, от началото на годината цените на дребно са се повишили с 46,5 цента средно. Толкова високи цени на горивата в САЩ не е имало никога.
Скъпият бензин и дизел удари по джоба доста американци, свидетелство за което е отливът на автомобили от улиците в големите градове. Понастоящем Вашингтон работи усилено върху осигуряването на алтернативни петролни източници в лицето на Саудитска Арабия и други богати на нефт страни.
Администрацията на Обама дори обмисляше размразяването на част от стратегическите петролни запаси на страната и пускането им на пазара с цел понижаване цените на бензина и дизела. Икономическите и военните експерти обаче се възпротивиха на идеята, вследствие което тя бе изоставена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *