Обама подготвя втори план за икономиката за $500 млрд.

Екипът на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама подготвя нова програма от мерки в подкрепа на най-голямата икономика в света. Програмата е за над 500 милиарда долара под формата на бюджетни разходи и съкращения на данъчни плащания, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.
Разработваният от администрацията пакет мерки е значително по-агресивен, отколкото мерките, които се предлагаха по време на надпреварата за Белия дом, пише вестникът, позовавайки се на свои източници.
Очаква се днес новоизбраният президент на САЩ Барак Обама официално да обяви икономическия си екип. Както вече бе обявено неофициално, Обама е избрал Тимъти Гайтнър за министър на финансите и Лорънс Самърс за председател на Националния икономически съвет при Белия дом.
Гайтнър и Самърс са ветерани от правителството на Бил Клинтън и са дълбоко уважавани на Уолстрийт. Изборът им за два от ключовите икономически постове в бъдещото правителство на САЩ очевидно има за цел да успокои финансовите пазари. Първите слухове за избирането им, появили се още в петък, доведоха до покачване с близо 6 пункта на основните борсови индекси в САЩ.
Очаква се директор на бюджета към Белия дом да стане Питър Оршаг, който бе икономически съветник в правителството на Бил Клинтън. Според американски медии губернаторът на Ню Мексико Бил Ричардсън ще стане министър на търговията.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *