Обама поиска 4 млрд. долара за компютърни науки в държавните училища

Американският президент Барак Обама поиска 4 млрд. долара от новия бюджет да се отделят за обучение по компютърни науки в детските градини и училищата.

Това е част от инициативата му „Компютърни науки за всички“, която цели да въведе специалните курсове във всички държавни образователни институции.

600 000 технически работни места за квалифицирани кадри са останали незаети в САЩ през 2014 г., припомня президентът. До 2018 г. 51% от работните места в сферата на науката, техниката, инженерството или математиката ще бъдат свързани с компютърни науки.

На фона на това само четвърт от всички държавни детски градини и училища предлагат висококачествено обучение по програмиране и кодиране. В 22 щата тези умения още не влизат в дипломата за средно образование.

„Компютърните умения вече не са избираеми, а основни редом с четенето, писането и смятането“, коментира Обама, цитиран от в. „Вашингтон пост“.

Ако Конгресът одобри предложението на държавния глава, тези 4 млрд. ще се разпределят между кандидатствалите за тях щати в следващите 3 години.

Като част от инициативата на президента над 60 училищни окръга обещаха да дадат на учениците си възможности да учат програмиране. Кметството на Ню Йорк обяви десетгодишен план за въвеждане на компютърни науки в програмата на всички ученици в града.

Apple, Cartoon Network, Facebook и Microsoft, както и редица други технологични фирми обявиха инвестиции в развитието на учебните програми, провеждане на собствени обучения и кампании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *