Обама: Спряхме смъртоносното настъпление на Кадафи

Той направи обръщение към нацията по повод военната операция в Либия. По думите на Обама, действията на коалиционните сили са предотвратили кървави събития, заплашващи стабилността на целия регион.
Барак Обама заяви, че ако коалиционните сили не са започнали операцията срещу Муамар Кадафи, е имало опасност да се стигне до касапница в Бенгази. В обръщението си той отчете постигнатото от началото на въздушните удари.
Ние ударихме тяхната противовъздушна отбрана. Взехме на прицел танкове и бойна техника, която задушаваше градове и прекъснахме голяма част от снабдяването им. И сега мога да докладвам, че сме спрели смъртоносното настъпление на Кадафи, каза американският президент.
Обама подчерта, че е отказал да бъде президент, който изчаква да види кадри от клане, преди да предприеме действия.
САЩ ще предадат утре на НАТО контрола върху военната операция в Либия, каза още Обама, като потвърди позицията на Вашингтон, че сухопътна офанзива не трябва да има.
Ролята на Америка ще бъде ограничена. Ние няма да разполагаме сухопътни войски в Либия. Ще прехвърлим отговорността на нашите съюзници. Нашият най-ефективен алианс – НАТО, ще контролира прилагането на оръжейното ембарго и забранената за полети зона. НАТО реши да поеме и допълнителната отговорност за защитата на цивилните в Либия, заяви Барак Обама.
Междувременно Белият дом съобщи, че САЩ, Великобритания, Франция и Германия са се договорили Муамар Кадафи да бъде свален от власт. Във видеоконферентна връзка, Барак Обама и неговите колеги от останалите три държави са заявили единодушно, че либийският лидер Муамар Кадафи е загубил легитимността си като управник и трябва да напусне властта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *