Обама – шоу за 150 милиона долара

Барак Обама* положи клетва снощикато 44-тият президент на Съединените американски щати и стана първият чернокож лидер на страната, предаде Асошиейтед прес.
47-годишният Обама поема властта в една страна, която копнее за промяна след осемте години управление на президента Джордж Буш, време, през което Съединените щати преживяха терористичните атаки от 11 септември 2001 г., войните в Афганистан и Ирак и икономическа криза, невиждана от Голямата депресия. Обама положи клетва с ръка върху библията, използвана на церемонията през 1861 г. при встъпването в длъжност на Ейбрахам Линкълн – 16-ият президент на САЩ и модел за подражание на Барак Обама, посочва АП.В обръщението си към американския народ, произнесено след като положи клетва като 44-ия президент на САЩ, Барак Обама призна, че поема кормилото на една нация, която е в криза, предаде Асошиейтед прес. „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са истински и няма да бъде лесно да се справим с тях, нито да ги преодолеем за кратко време“, заяви Обама. „Но ще успеем“, обеща новият президент.

В речта си той говори и за отслабената американска икономика в резултат от „алчността и безотговорността“ на някои хора. Според Обама скъпото здравеопазване и белязаната от слабости система на образованието са израз на кризата, в която се намират САЩ.

Обама подчерта, че САЩ си служат с енергетиката по начин, който е от полза на противниците им и застрашава планетата. Новият президент обеща „отговорно изтегляне на войските на САЩ от Ирак“ и „постигане на мир в Афганистан макар и с цената на много усилия“, както и да намери нов път напред в отношенията с мюсюлманския свят.

Президентът каза също, че ще работи заедно със старите приятели и бившите врагове, за да „намали ядрената заплаха и да отстрани призрака на затоплящата се планета“.

В речта си Обама отправи предупреждение и към терористите, като каза, че „духът на американците е по-силен и нищо не може да го прекърши“.

Вденя на встъпването в длъжност Барак Обама, кусът на долара се повиши до тримесечен максимум спрямо еврото и до 8-годишен максимум спрямо британската лира, предаде Франс прес.

Към 19 ч. българско време 1 евро се разменяше за 1,2911 долара спрямо 1,3062 долара снощи в полунощ. В средата на европейската търговия днес европейската валута спадна до 1,2893 долара – най-ниската стойност от 9 декември.

Американската валута засили позициите си и спрямо британската лира, която продължи да се срива и спадна под 1,40 долара за пръв път от 8 години. За пръв път от юли 2001 година лирата спадна до 1,3863 долара.

Френският президент Никола Саркози пожела на новия президент на САЩ Барак Обама пълен успех начело на американския народ и изрази готовността си да работи „ръка за ръка“ с него за посрещане на огромните предизвикателства в света, предаде Франс прес.

С Вашия избор американският народ даде израз на вярата си в напредъка и бъдещето, както и желанието си за една открита, нова, силна и солидарна Америка, която Вие въплъщавате, се казва в изявлението на Саркози, разпространено веднага след като първият чернокож президент на Съединените щати положи клетва. „Нямаме търпение той да започне да работи и заедно с него да променим света“, заяви Саркози.

Италианският премиер Силвио Берлускони, чиято страна е председател на Г-8, също поздрави новия американски президент и го прикани „заедно да се изправим пред сегашните предизвикателства, финансовата криза, положението в Близкия изток и Афганистан“, съобщи АФП.

Чешкият премиер Мирек Тополанек, чиято страна председателства ЕС, изрази надежда новият американски президент Барак Обама да е силен като своите предшественици, предаде ДПА. Желая му да не се страхува да се бори с проблемите твърдо, както го правеха неговите предшественици, заяви Тополанек.

Той пожела на Обама също да отговори на големите надежди, белязали встъпването му в длъжност. Тополанек изрази надежда също, че комуникацията между Европа и САЩ ще се подобри при новото правителство. ЕС е готов да изгради здраво трансатлантическо партньорство с американското правителство и да го приспособява към променящите се нужди на съвременния свят, заяви в комюнике чешкото председателство на ЕС.

Полският президент Лех Качински изрази увереност, че новият му американски колега Барак Обама ще реализира проекта за разполагане в Централна Европа на елементи от американския противоракетен щит, предаде Франс прес. Имаме големи очаквания и първата реч на Обама показа, че това, което беше договорено по време на мандата на Джордж Буш, ще бъде реализирано, заяви Качински, цитиран от официалната полска агенция ПАП. В писмо до Обама полският премиер Доналд Туск заяви, че мандатът на новия президент ще бъде добър период за САЩ, Полша и света.

На фона на огромния интерес към встъпването в длъжност на новия американски президент по целия свят, мнозина се обърнаха към интернет, за да станат свидетели как се пише историята, съобщава ДПА. Компанията Си Ен Ен съобщи, че 18,8 милиона души са гледали предаването на официалната церемония в интернет сайта на компанията, с което бил подобрен предишния рекорд от 5,3 млн. излъчвания, поставен в деня на изборите през ноември.

Медията обяви, че е щяла да обслужи още повече излъчвания, ако сървърите й не били претоварени на моменти заради трафика. В един момент по време на речта на Обама интернет сайтът на Си Ен Ен, CNN.com, е изпълнявал едновременно повече от 1,3 млн. заявки за видео предаване. За да бъде рекордът още по-голям, беше създадена връзка със социалната мрежа Facebook, която позволи на потребителите да обновяват своя „статус“ и да публикуват коментари, докато гледат видео предаванията.

––-

Кой е Барак Обама?

Пълно име: Барак Хюсеин Обама

Гражданско състояние: роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу, щата Хавай, САЩ. Женен, с две деца.

Сегашно положение: 44-и президент на САЩ. Адрес: Белият дом, булевард „Пенсилвания“ 1600, Вашингтон, САЩ

Политическа кариера: Избран през 1996 г. в Сената на северния щат Илинойс. Претърпява неуспех на изборите за Камарата на представителите на федералния Конгрес през 2000 г. През 2004 г. е избран за сенатор. През февруари 2007 г. става кандидат за номинацията на демократите за президентския пост. През юни 2008 г. печели първичните избори на партията в конкуренция с Хилари Клинтън. На 4 ноември 2008 г. печели президентските избори срещу републиканеца Джон Маккейн.

Професионален опит: финансов редактор за консултантска фирма в Ню Йорк в началото на 80-те години на 20-и век. През 1985 г. е социален работник в Чикаго. Преподавател по конституционно право в Чикагския университет между 1992 и 2004 г.

Образование: Получава начално образование в училище в Джакарта, Индонезия, а средно – в Хонолулу. Учи висше образование в „Оксидентъл колидж“ в Лос Анджелис. Има диплома по политически науки и международни отношения от Колумбийския университет в Ню Йорк. Следва в Харвардския университет. Главен редактор на юридическото списание на това престижно висше учебно заведение.

Религия: християнин баптист Книги: „Мечтите на моя баща“ (1995 г.), „Смелостта да се надяваш“ (2006 г.)

Недостатъци: Запалва понякога цигара. Обеща да не пуши в Белия дом.

Любими ястия: пържени картофи и пържено пиле

Спорт: баскетбол

Любима песен: „Фермата на Маги“ на Боб Дилън (1965 г.). Други предпочитани от него изпълнители са Стиви Уондър, Шерил Кроу, Брус Спрингстийн, Джей-Зет, Йо Йо Ма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *