Обещаните газови проекти ще се забавят с година

Реалното строителство на междусистемните връзки на газопроводната мрежа на България с Гърция и Румъния по всяка вероятност ще започне едва през 2010 г. Това каза на семинар пред журналисти изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева.
В разгара на газовата криза в началото на годината икономическото министерство предвиждаше тези проекти да започнат още през тази година.
В предварителния бизнес план на Енергийния холдинг обаче за 2009 г. са предвидени средства само за предпроектни проучвания за съответните газопроводи.
Връзката между България и Гърция, която е с дължина от около 110 км, е на стойност 125 млн. евро, показват предварителните разчети.Именно за нея беше обявено, че може да бъде изградена до средата на следващата година. С отлагането обаче това най-вероятно ще стане към 2011 г.
Терминалът за втечнен природен газ, който се предвижда да бъде разположен около Александруполис, ще бъде с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно. От Булгаргаз са пресметнали, че до него със специални кораби може да бъде доставян втечнен газ от Алжир за три дни, от Египет за 36 часа, а от Катар – за осем дни.
Предвидената междусистемна газопроводна връзка между България и Румъния ще е с дължина 15 км и ще струва около 30 млн. евро при максимален капацитет 1,5 млрд. куб м газ годишно.
Модернизацията и разширяването на газохранилището в Чирен също едва ли ще започнат тази година. Проектът, както вече беше обявено, е на стойност 250 млн. евро.
Само предпроектни проучвания тази година ще бъдат извършвани и във връзка с електропреносните междусистемни връзки между България и съответно Гърция и Сърбия.

Във връзка с журналистически въпрос от ръководството на Български енергиен холдинг потвърдиха информацията за постъпило искане от изпълнителя на АЕЦ Белене – руската компания Атомстройекспорт – за актуализиране на сумата за изпълнение на проекта, която е близо 4 млрд. евро. Засега искането било само принципно, без да се уточнява конкретен размер на повишение, каза Борис Пеков, председател на Съвета на директорите на холдинга.
Коментирайки плановете на страната ни да отвори повторно 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй, Пеков съобщи, че вече е направена пълна проверка на оборудването на блоковете, на системите за безопасност и на наличното ядрено гориво. По думите му заедно с времето, необходимо за промяна на лиценза на блоковете от страна на Агенцията за ядрено регулиране, срокът за пускането им е около два месеца. С наличното ядрено гориво те могат да работят безпроблемно около половин година.
Галина Тошева, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг, пък съобщи, че през настоящата година компанията няма да се листва на фондова борса, като не се знае дали това ще стане и през 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *