Обещаха бързи реформи в енергетиката

Както всеки голям или малък проблем в България, така и конфронтацията между работодателите и Министерството на енергетиката за пазара на ток приключиха в кабинета на премиера Бойко Борисов.

След повече от месец недоволство на извънредна среща във вторник (6 февруари) страните изведнъж се договориха за бързи реформи в енергетиката, които да направят търговията по-прозрачна и пазарна. В резултат работодателите няма да протестират и се отказват да искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и дори обявиха, че ще разчитат на нейното съдействие.

Всички на борсата

Четири са основните мерки, около които са се обединили работодателите, представители на енергийния сектор и управляващите. Ремонтът няма да засегне регулирания пазар на електроенергия, на който са всички битови потребители.

Първата мярка предвижда законодателни промени, които да извадят на свободния борсов пазар всички производители с преференциална цена за електроенергията. Това са топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ-та с инсталирана мощност над 5 мегавата.

В момента те продават произведения ток директно на НЕК по фиксирани цени. „Поставили сме си срок до началото на март да предложим промени в Закона за енергетиката, с които тези производители ще бъдат задължени да продават енергията си на свободния пазар, като получат т.нар. договори за разлика, които да компенсират разликата между пазарната цена и тази, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС“, поясни депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Например ако даден соларен парк има договор за изкупуване от НЕК на фиксирана цена от 300 лв. за мегаватчас, а сключва сделки на борсата за 90 лв. на мегаватчас, разликата от 210 лв. ще бъде компенсирана от държавата чрез фонда „Сигурност на електроенергийната система“. „От гледна точка на общите разходи за държавата нищо не се променя. Изменя се само принципът“, каза още Добрев.

Ако реформите бъдат изпълнени така, както е обявено, Българската независима енергийна борса ще стане много по-ликвидна, което неминуемо ще реши един от основните проблеми, които изтъква бизнесът сега – липсата на достатъчно предлагани количества електроенергия.

Дневен и нощен пакет

Втората мярка е свързана с предлагането на дневна и нощна електрическа енергия. Досега електроцентралите предлагаха на свободния пазар само 24-часови профили, а идеята е да бъдат въведени 12-часови такива. Въвеждането на дневен и нощен пакет ще е от полза за компаниите, които например имат нужда от енергия само през нощта, тъй като ще им позволи да си купуват такава на по-добри цени.

Договорено е още разпределителните дружества на ЧЕЗ, „Енерго-про“ и ЕВН да започнат да купуват електроенергията за т.нар. технологичните загуби (например кражбите на ток) от свободен пазар, а не чрез регулирани от КЕВР квоти.

Въпросът с американските централи

Работодателите и управниците са се разбрали и по темата за т.нар. американски централи. „Ангажимент на правителството ще бъде да забърза тези разговори, така че да може в сравнително кратък срок да прекратим дългосрочните договори за преференциална цена на електроенергията и задължително изкупуване“, каза Делян Добрев. Целта е дългосрочните договори на ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ да бъдат прекратени и произвежданите от тях количества ток също да излязат на свободния пазар.

Разрешаването на този казус обаче е свързано със сложни и вероятно дълги преговори, тъй като дружествата имат право на неустойки и могат да заведат дела срещу България при предсрочно прекратяване на договорите им, информира в.Капитал.

Задоволството на работодателите

„Изключително доволни сме от проведената среща и от постигнатите резултати. Смятам, че от това пазарът на електроенергия ще стане възможно най-прозрачен и модерен, така че българската индустрия да получава необходимото и електричество на пазарни цени“ заяви Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. По думите му е договорено след две седмици съответните законодателни инициативи да са вече в ход, така че насроченият протест да бъде отменен.

„Удовлетворени сме и няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката, каза и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

 

 

financebg.com

One thought on “Обещаха бързи реформи в енергетиката

  • 13.02.2018 в 8:57
    Permalink

    И всички описани искания да се изпълнят, промяната ще бъде нулева – няма да се установят пазар на енергийната продукция и пазарни отношения в енергетиката.
    Основния проблем остава извън погледа на работодателите – няма пазар на енергийната продукция, защото търговските дружества в енергетиката изготвят подзаконовия нормативен административен акт „Общи условия за продажба“, с изготвянето на които акт си осигуряват условията да диктуват цените и условията, вместо да ги определят пазара, търсенето и предлагането. Това по безспорен начин се потвърждава и с обявеното обществено обсъждане на проект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и наложеното върху него табу – нито дума в общественото пространство, а 21.02. е утре. В този проект не се предвижда възстановяване компетентността за изготвяне на общите условия от КЕВР, т. е. запазва се статуквото – диктата на монополите. Укриването от всичко що е с власт на безспорните факти: търговските дружества не могат/нямат право/ да изготвят подзаконов акт; с общите условия е суспендиран/спряно е действието на Закона за енергетиката; няма пазар и пазарни отношения в енергетиката; изготвените от търговските дружества общи условия не подлежат на съдебен контрол от ВАС; Общите условия не се публикуват в „Държавен вестник“, поради което представляват един фиктивен акт, прилаган със силата на закон; е най – мощния генератор на корупция и беззаконие във всички органи и институции, на всички нива без изключение..
    Първото условие за установяване на пазар и пазарни отношения в енергетиката е да се възстанови компетентността на КЕВР за изготвяне на общите условия, които да подлежат на съдебен контрол от ВАС. Монополистите на драго сърце ще прехвърлят чрез борсата резултата от беззаконието в двора на търговските дружества, но да си запазят правата на диктатори, които са си записали в общите условия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *