Обмислят проект за уникални туристически атракции в Плевенско

Уникални за Европа туристически атракциипредвижда „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен“,съобщи кметът на Плевен Найден Зеленогорски на днешната сесия на Общинския съвет, предаде радио „Фокус“ – Велико Търново.
Голяма част от инвестициите ще са за осигуряване на достъпна инфраструктура до туристическите обекти, между които каньона на р. Чернелка през селата Горталово и Къртожабене.
Проектът е разработен безвъзмездно от проф. Цветан Тончев в съавторство с Дикран Ованесян от общината.
Проф. Тончев е много добър специалисти в тази област и е известен със своя местен патриотизъм. Човек, който е обикалял целия свят, занимавал се е с туристическо дело десетки години и е преподавател в тази сфера. Имаше чудесна идея и ние я прегърнахме. Има поне 50 подобни общини, които имат подобни екологични дадености и веднага биха взаимствали нашата идея, каза Зеленогорски в защита на тезата си, че уникалните идеи на проекта остават в тайна.
Проектът ще кандидатства за финансиране по ОП „Регионално развитие“, приоритет „Устойчиво развитие на туризма”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитие на туристически атракции”. Ако проектът бъде одобрен, общината ще участва с 15% от финансирането му.
Пенчо Карагьозов от десницата отправи забележката, че проектът е много общ и не са ясни детайлите му. Пламен Георгиев от ГЕРБ обяви, че такъв секретен проект ще подкрепи за пръв и последен път.
Нашата партия управлява при пълна прозрачност. Не е сериозно за мен да има такава секретност, заяви той. Към това становище се присъедини с аргументи и Пламен Дилов от левицата.
В крайна сметка съветниците дадоха подкрепата си община Плевен да кандидатства с проекта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *