Обнародваха промените в закона за влоговете

В Държавен вестник е обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките, с който в българското законодателство се въвеждат изискванията на приетата на 11 март 2009 г.
Основните промени се отнасят до намаляването на сроковете за вземане на решение за отнемане на лицензията на банка при установяване на неплатежоспособност и за изплащането на гарантираните суми по влоговете, сътрудничеството между системите за гарантиране на влоговете, провеждането на регулярни тестове на своите системи, както и подобряването на информираността на вложителите.
Съгласно измененията Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва да изплаща гарантираните суми по влоговете не по-късно от 20 работни дни, считано от датата на отнемане на лицензията, вместо досегашните 45 дни. При изключителни обстоятелства този срок може да бъде удължен с не повече от 10 работни дни.
Срокът за подаване на информация за гарантираните влогове в банка с отнета лицензия от назначения квестор, ликвидатор или синдик до Управителния съвет се съкращава съответно от 15 дни на 3 работни дни.
Срокът за оповестяване в най-малко два централни ежедневника на началния ден на изплащането на гарантираните суми по влоговете, както и банката, която ще извърши изплащането, се съкращава от 15 дни на не повече от 7 работни дни преди започване на изплащането на сумите.
Тези срокове влизат в сила от 1 септември 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *