Обръщайте левовете в евро

Дали ще поскъпва доларът е все едно дали ще се падне ези или тура

Георги Ангелов, Институт за пазарна икономика

Тези дни се появиха прогнози, че курсът на долара ще се срине надолу тази и следващата година. Нека разгледаме няколко аргумента „за“ и „против“ подобни очаквания.

Според част от анализаторите високият бюджетен дефицит на САЩ ще доведе неизбежно до икономически проблеми и съответно спад на курса на долара. От друга страна обаче, в много страни от Еврозоната бюджетният дефицит е в същите размери или дори по-висок. Същото се отнася и за Япония. При това дефицитът в бюджета на САЩ вече намалява заради доброто развитие на икономиката, което се дължи на намалението на данъците, предприето от президента Буш през първия му мандат. В този смисъл от сравнителна перспектива няма причина да смятаме, че бюджетният дефицит влияе негативно на курса на долара спрямо останалите основни валути. През последните няколко години икономическият растеж в САЩ е в пъти по-висок от растежа на Еврозоната. Икономиката открива средно над 200 хил. нови работни места всеки месец, безработицата е на равнища под средните за последните десетилетия и продължава да спада,

приходите

в бюджета растат по-бързо

от очакваното. Всичко това дава основания да се смята, чеоправдано е курсът на долара да расте, а не да намалява САЩ имат рекорден дефицит по търговското салдо и текущата сметка на платежния баланс. Това дава основание на някои икономисти да твърдят, че тази ситуация не е устойчива и рано или късно ще се стигне до приспособяване на икономиката чрез спад на валутния курс на долара.

В Националното бюро за икономически изследвания на САЩ беше публикувано проучване от Кенет Рогоф (бивш главен икономист на МВФ) и негов колега. Според тях е възможно да има около 40 на сто спад на долара в следващите няколко години – основанията им са свързани именно с дефицита по текущата сметка. Те дават за пример последните 30 години, когато на няколко пъти доларът или марката (еврото) спадат значително една спрямо друга. Зелената валута е падала и повече, същото се отнася и за германската марка, т. е. има някаква цикличност във взаимоотношенията между тези валути. Така че според някои икономисти има възможност и за още по-голям спад.

Други експерти обаче твърдят, че доларът

не може да падне толкова много

Техните основания са прости – САЩ имат дефицит по текущата сметка, но пък имат огромен приток на капитали, които покриват изцяло дефицита по текущата сметка. Според този възглед, докато САЩ остават добро място за инвестиции, трудно може да се очакват болезнени корекции в курса на валутата.

Дълго време лихвите в САЩ бяха много по-ниски отколкото в Европа. Това беше едно от обясненията за спада на американския долар за определен период от време. През последните месеци от мандата на Алан Грийнспан обаче лихвите в САЩ бяха повишени значително, което премахва това основание за спад на долара.В каква посока ще се движи доларът?

Винаги настоящият валутен курс е най-добрият измерител и отразява всички налични данни на пазара. Никой не може да предположи напълно следващата тенденция именно защото данните, които са известни,

вече са отразени

в курса

на валутата

Когато говорим за бъдеща цена на курса, говорим единствено за очакване, за прогноза какво ще се случи с една или друга икономика.

Хората, които смятат, че скоро ще има проблеми в САЩ заради дефицита по текущата сметка, по-скоро залагат на спад на курса на долара. Хората, които виждат дълбоките икономически проблеми в Европа, са на обратното мнение. Всичко е въпрос на прогноза за това какво ще се случи в следващите месеци и години. Никоя прогноза обаче не е точна, защото никой не знае бъдещето.

Може би най-доброто обобщение на този въпрос дава самият Алан Грийнспан. Според него „Вероятността някой да познае в каква посока ще се движи курсът на долара е толкова голяма, колкото вероятността някой да познае дали ще се падне ези или тура при хвърляне на монета“.

Практични съвети

Ако човек иска да спекулира с курса на долара, той трябва да избере към коя школа принадлежи – към тази, която вярва в силата и гъвкавостта на американската икономика, или към тази, която твърди, че пред нея има сериозни проблеми. Това ще определи неговото решение да купува или да продава. Авторът на тази статия по-скоро вярва в гъвкавостта на икономиката на САЩ и нейното възходящи развитие. Ако обаче някой сънародник иска да избегне валутния риск, най-добре да държи парите си в евро. Причината е проста – курсът на лева е фиксиран към еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *