Обстановката в страната остава тежка след обилния снеговалеж

 

© Снимка: БГНЕС

 
Обстановката в страната остава тежка заради снега. Десет общини са в бедствено положение. Дунав мост беше затворен за снегопочистване заради обилния сняг.
Отменено е бедственото положение в силистренските общини Тутракан, Ситово, Дулово и Алфатар. По информация на кметовете пътищата в двете общини вече са проходими, но при тежки зимни условия. В Тутракан учениците са на училище. В Ситово учебните занятия се възстановяват от утре.
Остава бедственото положение в общините Кайнарджа и Главиница. 26 училища в тези райони днес са затворени. Продължава почистването на пътищата към откъснатите села Долно Оряхово и Косара в Главинишката община и Алеко, Бистра, Васил Левски, Кутловица, Цар Асен и Чуковец в община Алфатар. Сградата на кметството в Кайнарджанското село Давидово е заплашена от срутване, заради обилния сняг. С решение на кризисния щаб забраната за движение на товарни камиони в цялата област се удължава до 15.00 часа следобед.
Машините на Областно пътно управление в Русе започват да разширяват подходите към Дунав мост, заради интензивното движение на ТИР-ове на граничния пункт. 20% е замръзнала река Дунав край Русе. Това е първият ледоход за годината, който се е образувал тази нощ. В крайбрежието на Силистра водата е замръзнала 50%. Все още няма опасност за корабоплаването, смятат специалистите. Корабът „Вид“ на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав е започнал проверка на липсващи водни знаци, които определят плавателния път по реката.
38 училища в Добричка област са затворени. Със заповед на кметовете учебни занятия няма в общините Крушари, Тервел, Добричка – селска, две училища в Генерал Тошевско и село Дуранкулак. Много от общинските пътища в Тервел и Крушари са непроходими. Има затворени отсечки в Шабла и Генерал Тошево. Заради навявания има стеснени участъци по републиканските пътища, в това число и по пътя за границата с Румъния. Заради проблеми с помпени станции е намалено водоподаването. Четвърти ден село Росица е без вода, едва днес е доставен хляб.
В Бургаска област пътищата са проходими при зимни условия. Затворени за движение на автомобили са Дюлинския проход и магистрала „Тракия“ в отсечката Карнобат – Бургас. Река Велека е излязла от коритото си и е заляла моста по пътя за Синеморец. От Областната дирекция на Гражданска защита предупреждават, че до селището се стига по обходен маршрут.
Втори ден продължава да е наводнен международният път Е80 на около километър преди граничния пункт „Капитан Андреево“. През високата около 30-40 см вода все пак преминават автобуси и камиони.
Все още са блокирани пазарджишките села Свобода и Горно Вършило. В Лесичево е обявена 3-дневна ваканция за учениците. В Стара Загора днес няма учебни часове.
От компания ЕВН съобщават, че снабдяването с ток в Югоизточна България се нормализира. В момента без електрозахранване остават само три села – част от смолянското Кремене и две села в кърджалийско – Мургово и Панчево. Работата по отстраняването на авариите в тези насели места е затруднена, заради трудно достъпните райони.

 

Финанси
БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *