Обсъдиха закъснението при изграждането на сероочистващата инсталация в ТЕЦ „Марица Изток 2“

На среща на представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД бяха обсъдени възможностите да бъде предотвратена евентуална наказателна процедура срещу страната заради неизпълнение на задължения по прилагането на законодателството на общността, в частност закъснение от порядъка на 50 месеца при изграждане на сероочистваща инсталация на блокове 5 и 6 на централата, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
Бе подчертано, че в случай на откриване на процедура срещу България по нарушаване на общностното право, свързана пряко с дейността на ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, единствената възможност за прекратяване на тази процедура ще бъде извеждането от експлоатация на блокове 5 и 6. ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД представи информация за хода на изграждане на сероочистваща инсталация за двата блока. Изготвен е идеен проект, който е внесен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Изготвя се работен проект. Операторът предвижда сероочистващите инсталации да започнат работа от 01.11.2011 г. Според представителите на централата, евентуално извеждане от експлоатация на блокове 5 и 6 може да забави изпълнението на инсталациите поради финансови причини, тъй като всяко спиране на блок от инсталацията представлява потенциален финансов риск.
На срещата бяха взети решения: МИЕТ да прецени какви ще бъдат последствията и какво ще струва на държавата спирането на блокове 5 и 6. ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД да представи в МОСВ и МИЕТ категорични ангажименти по отношение на привеждането в съответствие на блокове 5 и 6 със законовите изисквания, обвързани с конкретни срокове, без възможност за отлагането им.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *