Обсъждат актуализацията на бюджета

Временната бюджетна комисия в парламента ще обсъди предложената от правителството актуализация на бюджета, както и промените в данъчните закони. Ревизията на бюджета предвижда дефицит в размер на близо 3 млрд. лв. или 3,7% от БВП.С допълнителното задлъжняване се цели попълване на Фонда за гарантиране на влоговете, информира БНР.

Планира се разходите да бъдат увеличени с 280 млн. лв., а очакваното неизпълнение на приходите е в размер на 1 млрд. лв.Очаква се 2 млрд. лева, взети като нов държавен дълг, да бъдат предоставени като заем за Фонда за гарантиране на влоговете.

Депутатите във комисията по бюджет и финанси ще обсъдят ивтората актуализация на бюджетана Здравната каса. През юли касата получи 225 млн. лв., а сега ревизията е с нови 100 млн. лв.

Промените в данъчните закони също ще бъдат обсъдени от временната бюджетна комисия. Двете най-важни за потребителите промени са възможността да подаваме онлайн данъчни декларации само с персонален идентификационен код и едногодишното отлагане на поскъпването на акциза върху цигарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *