Обсъждат емитиране на държавни облигации за 1,49 милиарда евро

Емитирането на облигации в размер на 1 493 000 000 евро се обсъжда на заседание на комисията по бюджет и финанси в парламента. Това ще стане на един или повече траншове, а максималният срок на книжата е до 15 години от датата на издаване.
„България стои стабилно на международните капиталови пазари, както и на вътрешния пазар на държавен дълг“, заяви пред депутатите министърът на финансите Петър Чобанов.
В бюджета за 2014 г. беше одобрен лимит на външния дълг, който да се емитира. В сумата влиза и дълг, който може да бъде получен от Европейската инвестиционна банка за следващия програмен период, обясни пред народните представители Петър Чобанов. Остатъкът извън дълга от ЕИБ е в рамките на планираното, уточни той. Процедурата трябва да се одобри и ратифицира и от парламента.

Идеята е емитираният дълг да се използва за рефинансиране на емисията държавен дълг, чийто падеж е в началото на 2015 г. в размер на около 1,6-1,7 млрд. лв., както и за покриване на дълг в размер на около 1,3 млрд. лева с падеж през тази година. Облигациите, които България ще издаде, ще бъдат подчинени на английското право и търгувани на Люксембургската борса.

Максималният срок на облигациите е до 15 години, като има възможност за дългосрочно финансиране при текущите ниски лихвени нива, обясни министър Чобанов. По думите му, сегашната обстановка е благоприятна за емитиране на дълг. Той увери, че сложната ситуация в Украйна до момента не е повлияла върху пазарите.

Търсенето на облигационна доходност в момента е голямо, тъй като Европейската централна банка поддържа ниски лихвени проценти. Чобанов цитира международни експерти, според които до 2017 г. страната ни ще се нареди сред държавите с най-нисък външен дълг. Министърът заяви още, че има непрекъснат процес на намаление на доходността на държавни облигации, които значи, че пазарите възприемат България като нискорискова държава със стабилна фискална политика. Среднопретеглената доходност по емитираните за периода януари – май 2014 г. държавни ценни книжа на вътрешния пазар е 1,06%, от които доходността на лихвоносните облигации е 2,43%, а на сконтовите облигации 0,54 на сто, посочи Петър Чобанов.

Менда Стоянова от ГЕРБ пожела успех на облигациите и изтъкна, че те трябва да се емитират при максимално ниски лихвени нива, защото ще се плащат от българския народ. Стоянова и колегите й от ГЕРБ обаче се опасяват, че бюджетният дефицит се увеличава и се налага да се покрива с държавен дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *