Обсъждат междуфирмената задлъжнялост

„Задължения на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката към 1 януари 2007 г.“е шестото по ред годишно изследване на междуфирмената задлъжнялост, което БСК осъществява.
Изминалите 15 години доказаха неефективността на процедурата по водене на търговски спорове и са основна пречка за спазване на договорната дисциплина, нарастване на инвестициите и уреждане на междуфирмената задлъжнялост.
Тези изводи се потвърждават и от проведено в периода 15-25 януари 2006 г. анкетно проучване сред 100 фирми, членове на БСК, относно практиката им при водене на съдебни дела.
Само 13 процента от анкетираните не са водили съдебни дела, а 41 процента от останалите са се лутали в съдебните лабиринти повече от 5 години. Една трета (29%) от съдебните дела са приключили в период от една до три години, но те най-често се отнасят до спорове с малък финансов интерес, прекратени или приключили със споразумение между страните.
Резултатите от проучването сочат, че съществува сериозно разминаване между реалността на бавното съдопроизводство и очакванията на бизнеса за ускоряване на този процес. Повече от половината от анкетираните (52%) смятат, че оптималният срок за решаване на съдебен спор е до една година, а още 39% са на мнение, че този срок не трябва да надхвърля 2 години (от 1 до 8 месеца на инстанция).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *